Foto: Håkon Mosvold Larsen / AFP / Profimedia

DVE OSOBE SU POVREĐENE

DETALJI 34 MINUTA UŽASA U NORVEŠKOJ Danac osumnjičen da je ubio 5, policija ne isključuje mogućnost terorizma VIDEO

Danac (37) uhapšen je i osumnjičen za smrt pet osoba u napadu lukom i strelom u norveškom gradu Kongsbergu, saopštila je policija.

Planeta
> 09:17h

Dve osobe su povređene, uključujući i jednog policajca koji tada nije bio na dužnosti.

Policija je ispitivala osumnjičenog i on je sarađivao, rekao je njegov branilac, prenosi Gardijan.

-On sarađuje i daje detaljne izjave u vezi sa ovim događajem, rekao je za NRK njegov advokat Fredrik Neuman.

foto: Håkon Mosvold Larsen / AFP / Profimedia

Neuman je rekao da će njegov klijent biti zadržan u pritvoru kasnije u četvrtak. On je odbio da dalje komentariše, osim što je rekao da je majka osumnjičenog Dankinja, ali nije poznato da li je on tamo ikada živeo.

U 18.13 policija je primila prvu dojavu da jedna osoba ide gradom sa lukom i strelom, a nešto više od pola sata kasnije, u 18.47, napadač je uhapšen, piše Jutarnji.

Ejvind Os, šef policijske operativne jedinice u tom gradu, koji je udaljen oko 70 km jugozapadno od Osla, rekao je u sredu uveče na konferenciji za novinare da je navodni napadač uhapšen i da je prema njihovim informacijama delovao sam.

Os je rekao da je došlo do ''sukoba'' između policije i napadača. Dve osobe su na intenzivnoj nezi, uključujući policajca koji nije bio na dužnosti.

Incident se dogodio, prema rečima Osa, na različitim lokacijama u Kongsbergu.

Vršilac dužnosti premijerke Erna Solberg rekla je da su izuveštaji ''strašni'' i dodala da je još uvek rano da se priča o motivima ovog incidenta.

Os je rekao da motiv napada još uvek nije jasan, ali policija nije isključila terorizam.

-Jedna osoba je sama izvršila ovo delo. Prirodno je razmotriti da li se radi o terorističkom napadu. Ali još je rano za bilo kakav zaključak, naglasio je on.

Uprava policije je nakon napada naredila policijskim službenicima širom zemlje da nose vatreno oružje. Norveška policija uglavnom je nenaoružana, ali službenici imaju pristup oružju kada je potrebno.

Policijska uprava rekla je da se radi o meri opreza.

Kurir.rs