Foto: Kurir/Ž.M.

saradnja

AMBASADOR SLOVAČKE U POSETI KRUŠEVCU: Razgovori o privrednoj saradnji, koja bi obuhvatila i KOMPANIJE 14. OKTOBAR I TRAJAL

Srbija

Kruševac je danas posetio ambasador Slovačke Nj.E. Fedor Rosoh. Ambasador Slovačke je održao sastanak sa gradonačelnicom Kruševca Jasminom Palurović, direktorom BIA Bratislavom Gašićem, funkcionerom koncerna Čehoslovak grup zaduženim za poslovanje u Srbiji Peterom Dajkom i Milošem Nenezićem, direktorom korporacije „Trajal“.

Sastanku je prisustvovao i zvanični predstavnik OS Slovačke u Srbiji Jozef Polak, kaže se u saopštenju Gradske uprave Kruševca. Gradonačelnica Jasmina Palurović je izjavila da je akcenat u razgovora dat budućoj privrednoj saradnji, kojom bi bile obuhvaćene i kompanije „14. oktobar“ i „Trajal“.

foto: Kurir.rs/Ž.M.

-Treba naći rešenje da se ovaj nekadašnji gigant stare Jugoslavije (14.oktobar“) vrati na mesto koje zaslužuje i svrsta u okosnicu privrednog miljea Kruševca, ali i Srbije, istakla je gospođa Palurović.

Fedor Rosoh, slovački Ambasador je prvi put u Kruševcu. Njegova želja je da se današnji razgovor konkretizuje i načine prvi koraci na realizaciji zajedničkog cilja: „Ove razgovore treba intenzivirati i učiniti ih realnim, čime ćemo učvrstiti i saradnju između dve države.“

foto: Kurir.rs/Ž.M.

Gospodin Rosoh je najavio privrednu konferenciju u Bratislavi za mesec dana, sa učešćem obe države – Slovačke i Srbije i to počev od resornih ministara, preko privrednika i drugih nadležnih institucija. Peter Dajko, funkcioner koncerna Čehoslovak grup zadužen za poslovanje u Srbiji je izjavio da im je podrška Grada veoma bitna: „14. oktobar“ je bio u stečaju više godina.

Ova fabrika sa nekadašnjih 10 000 radnika, danas ima oko 300 zaposlenih i s obzirom na promenjene ekonomske okolnosti, nerealno je očekivati nekadašnji kapacitet, ali je revitalizacija moguća, kao i adekvatan povratak na tržište.“ U ovom trenutku, sačinjen je trogodišnji plan i program kompanije koja je očuvala proizvodni program, konstrukciju građevinskih mašina. Prema rečima Petera Dajka poseduje veliki potencijal, a planiraju se i ulaganja u novi proizvodni program.

Kurir.rs/Ž. M.