Foto: EPA / FOCKE STRANGMANN

nemački izbori

POSTIGNUT DOGOVOR? Socijaldemokrate, Zeleni i liberali postigli načelni sporazum o formiranju nemačke vlade

Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Slobodne demokrate (FDP) postigli su načelni dogovor o formiranju vladajuće koalicije u Nemačkoj, prenosi agencija Frans pres.

Planeta

Kandidat Socijaldemokratske partije za kancelara Olaf Šolc najavio je nedavno da će Nemačka dobiti vladu najkasnije do Božića.

Pregovarači su, nakon današnje runde razgovora, rekli da će partijskim rukovodstvima preporučiti ulazak u koalicine pregovore.

"Dogovorili smo se o završnom dokumentu" rekao je Šolc posle današnjih pregovora i dodao da je ovo "veoma dobar rezultat koji jasno pokazuje da vlada koja želi napredak, može da bude formirana u Nemačkoj".

U zajedničkom dokumentu se navodi da su tri stranke uverene da mogu zaključiti ambiciozni i održivi koalicioni sporazum.

Predstavnici tri stranke koje žele da formiraju vladu obećale su da će zadržati postojeću politiku nezaduživanja, kao i da neće dizati porez i da će nastaviti sa strogom fiskalnom politikom.

Takođe su obećane veće investicije u zelenu ekonomiju i digitalizaciju.

Šef FDP Kristijan Lidner rekao je da dogovor osigurava šansu za modernizaciju koja dugo nije postojala.

Kopredsedavajući Zelenih Robert Habek naveo je da dogovor predviđa investicije u budućnost, zaštitu klime i digitalizaciju. Drugi prioritet je dogovor o modernizaciji društva.

Takozvana "semafor koalicija" ovih stranaka uživa podršku 62 odsto Nemaca, pokazuje istraživanje javnog mnjenja.

Posle više od 16 godina Nemačka će dobiti vladu bez CDU, uz povratak SPD na čelo države.

Kurir.rs/Agencije