Foto: Kurir.rs/T. Ilić

Istoričar Đorđe Vukmirović

KNJIGA KAO SPOMENIK ŽRTVAMA: Loznički istoričar objavio knjigu o Jadru 1941. godine

Srbija

LOZNICA – Vukmirović je ovim delom draginačkim žrtvama podigao spomenik za beskraj. Svaki spomenik može da se pohaba tokom vremena, pa bio i od granita, a ovo je nešto što ostaje. Ne smemo zaboravljati pretke i stradale sugrađane jer svako ćutanje je neka vrsta saučesništva u zločinu, rekla je juče (19.10) Mirjana Pejak, direktorka Biblioteke Vukovog zavičaja u Loznici gde je predstavljena monografija ‘’Od slobode do stratišta – ustanak i nemački zločini u Jadru 1941. godine“, Đorđa Vukmirovića, istoričara iz Loznice.

Zbog nepovoljne epidemijske situacije predstavljanje nije bilo pred publikom već samo medijima, a o knjizi su govorili autor kao i Ljubisav Rašević, predstavnik UG ‘’Memorijal Draginac“, koje je sa lozničkom bibliotekom izdavač štiva.

- Knjiga je nastala na osnovu mog diplomskog rada i višegodišnjeg istraživanja po raznim arhivima u Šapcu i Beogradu. Napisana je 2019. godine, trebalo je bude objavljena prošle, ali je zbog pandemije izašla ove, tačno na 80 godina od užasnih dešavanja u našem kraju poznatom u istoriji po velikom junaštvu naše vojske i velikim pobedama, ali i žestokom stradanju civila 1914. i 1941. Rasvetlili smo u knjizi ustanak u Jadru 1941. i stradanje stanovništva iste godine od nemačkog okupatora. O tim se događajima ćutalo decenijama i u stručnoj literaturi nije se smelo pominjati ni prvo oslobođenje Loznice, ni stradanje civila. Sada je najveći trud bio napraviti jedinstven popis žrtava. Ako nemamo ime i prezime žrtve ona kao da ne postoji. U knjizi je spisak ubijenih u Dragincu i okolnim selima kao i logorima oktobra 1941, godine, tačno 2.677 žrtava je popisano imenom i prezimenom. Stereotip o 2.950 ubijenih, koji traje, treba da se razgraniči. Draginac nije po broju najveće stratiše u Srbiji, ali ako uzmemo u obzir broj stanovnika Loznice i Kragujevca 1941. mnogo više je ljudi pocentualno pobijeno ovde nego tamo – kaže Vukmirović dodajući da knjigu predstavlja baš na Tomindan, 19.oktobar, kada je završeno streljanje u selima gornjeg Jadra započeto šest dana ranije.

Ljubisav Rašević zahvalio se svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svetlost dana. Prema njegovim rečima predstavljanje je bilo planirano u Vukovom domu kulture u Loznici, ali je zbog kovida, privremeno odlaženo, kao i u OŠ ‘’14.oktobar’’ u Dragincu i Muzeju žrtava genocida u Beogradu.

Kurir.rs/T.Ilić