Foto: Prodimedia, Zorana Jevtić, EPA/Stringer

NEMIRNO NA BOSFORU

KO SE SVE ZAMERIO ERDOGANU: Na listi TURSKI SOROŠ, fudbaler Hakan Šukur, Fetulah Gulen i ideolog NEOOSMANIZMA

Erdogan sumnjiči Kavalu da je protestom na trgu Gezi u Istanbulu krenuo da ruši lično njega, kao i da je zajedno sa Fetulahom Gulenom, organizovao propali vojni puč iz jula 2016.

Planeta
> 20:25h

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan opasno je zaratio sa ambasadorima 10 zemalja sveta od kojih su neke članice NATO kao i Turska, a i EU oko podrške Osmanu Kavali, filantropu, osnivaču i predsedniku upravnog odbora neprofitne organizacije "Anadolu kultur" koja se bavi umetnošću i kulturom. Zbog svog aktivizma i podrške civilnom društvu stekao je i naziv turski "Soroš". Međutim upravo zbog svog društveno političkog aktivizma došao je i pod udar turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji ga je strpao u zatvor, a onda se sukobio i sa ambasadorima čak 10 zemalja.

Sve je kuliminiralo pozivom ambasadora Francuske, Kanade, Finske, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške, Švedske i SAD da se "pravedno reši" slučaj Osmana Kavale koji se nalazi već pune četiri godine u zatvoru u okolini Istanbula i kome je tek početko ovog mesca počelo suđenje, kao i da on bude pušten na slobodu. Inače Evropski sud za ljudska prava je naložio njegovo puštanje na slobodu decembra 2019. ali su se vlasti oglušile na to.

foto: EPA / VLADIMIR SMIRNOV/ SPUTNIK

Zašto je turski predsednik pobesneo

Erdogan je prokuljučao, jer mu je Kavala trn u oko još od 2013. godine. Naime Erdogan sumnjiči Kavalu da je protestom na trgu Gezi u Istanbulu krenuo da ruši lično njega, kada su se stanovnici ovog grada digli zbog pokušaja seče drveća i izgradnje šoping mola. Kavala je takođe optužen za špijunažu, a tužilaštvo traži za njega 20 godina robije, bez uslovnog otpusta. Iako je Kavala 2020. oslobođen optužbi, ta presuda je ponovo ukinuta složenim pravnim manevrima, i kombinovana sa optužbom da je Kavala zajedno sa Fetulahom Gulenom, inače bivšim Erdoganovim političkim kolegom ogranizovao propali vojni puč iz jula 2016. Takođe turski predsednik je Kavalu optužio i da je on "turska noga" milijardera Džordža Soroša, koga optužuju da je akter destabilizacije i prevrata u mnogim državama sveta. Da ironija bude veća Kavala nikad nije sreo Soroša, ali sa njim je susret imao lično Erdogan na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu 2003. kad je govorio da je "Turska otvoreno društvo". Sliku Soroša i Erdogana objavio je opozicionar Garo Pejalan 2018. Erdogan je tad tražio podršku ovog milijardera da pokrene nastojanje da Turska ubrza pregovore sa EU.

Na ove optužbe preko advokata oglasio se i Kavala koji je u poruci iz zatvora napisao i kad se Erdogan sreo sa Sorošem, kao i da su političari Erdoganove stranke Partije, pravde i razvoja, kao i njegovi savetnici razgovarali sa Sorošem sve do 2015, ali je naveo da nije upoznat o čemu su pričali.

Sa aerodroma pravo u zatvor

Kavala je uhapšen 1. novembra 2017. Sa istanbulskog aerodroma sproveden je u zatvor Silivri. Od tad dva puta je oslobađan i tri puta ponovo hapšen i od trećeg puta je u zatvoru i to sve zbog člana 309. zbog čega se pobunio i Human rajts voč.

foto: Profimedia

OD FILANTROPA DO NEPRIJATELJA BROJ 1

Osman Kavala je rođen 2. oktobra 1957. godine u Francuskoj. Potiče iz porodice trgovaca duvanom koji su se doselili u Istanbul iz severne Grčke tokom razmene stanovništva između dve države 1923. Redovnu osnovnu i srednju školu je završio u rodnom Istanbulu gde je pohađao i Robert College Studirao je menadžment na Bliskoistočnom tehničkom univerzitetu u Ankari i ekonomiju na Univerzitetu u Mančesteru u Velikoj Britaniji. Doktorske studije započeo je na Novoj školi za društvena istraživanja u Njujorku, ali se vratio u Istanbul kada mu je otac umro 1982. Od tad osnovao je nekoliko izdavačkih kompanija, a od 1990-tih počeo je da podržava organizacije civilnog društva. Evropsko udruženje arheologa mu je 2019. podelilo nagradu za očuvanje kuturne baštine u Istanbulu od opasnosti. Iste godine dobio je i nagradu za slobodu misli i izražavanja. Takođe u Turskoj je promovisao priče o rodu i ekologiji što je nerviralo islamiste.

foto: Prodimedia

OD FUDBALSKE ZVEZDE TURSKE DO NEPRIJATELJA BROJ 2

Nekadašnji fudbalski reprezentativac Turske i najbolji igrač ove države u istoriji, Hakan Šukur, takođe se sukobio sa turskim predsednikom Erdoganom. Za njime je raspisana poternica u Turskoj još od 2016. godine, osam godina nakon što se učlanio u Erdoganovu partiju i tri pošto je otišao iz nje, zbog navodne podrške puču protiv turskog predsednika. Šukur je zatim napustio Tursku i odselio se Sjedinje Države gde vozi taksi za kompaniju "Uber" i u slobodno vreme prodaje knjige.

Njegova sva imovina koju je imao u Turskoj je zamrznuta ili konfiskovana.

"Nemam više ništa na svetu. Erdogan mi je uzeo sve, pravo na slobodu, pravo da objasnim svoje namere, čak i pravo da radim.Neprijateljstvo je tu počelo. Radnja moje žene je kamenovana, moja deca su zlostavljana, a meni su pretili zbog svake izjave koju sam imao. Kada sam otišao uhapsili su mi oca i konfiskovali sve što sam imao", dodao je ovaj proslavljeni fudbaler.

foto: Profimedia

POMOGAO ERDOGANU U POLITIČKOM USPONU

Ko je Fetulah Gulen

Javnosti van Turske je postao pozant kada ga je Redžep Tajip Erdogan proglasio inspiratorom neuspelog puča protiv njega 17. jula 2016. U Turskoj su znali za njega, ali kako bliskog saveznika turskog predsednika, protiv koga je i njegovih pristalica krenuo u osvetnički pohod. Fetulah Gulen je inače postao najmlađi imam u Turskoj, koji je među vernicima steko veliku popularnost. Rano shvata da sve polazi od obrazovanja i zalaže se da mora da bude skupo i kvalitetno. Sa Erdoganom se upoznao i pomogao mu 2002. da dođe na vlast. Tada i gulenisti počinju da zauzimaju ključna mesta u državi, a posebno u vojsci, odakle potiskuju sve generale odane Ataturkovom učenju. Veliki broj sekularista iz armije uhapšen je u čuvenom slučaju Ergenekon 2006. pod optužbama za terorizam. Raskol između Gulena i Erdogana usledio je 2013. kada je usledio bunt protiv Erdogana, prvo u Istanbulu zbog rušenja parka Gezi. Mirni protest prerasta u žestoke okršaje sa policijom. Tad Gulen ustaje protiv Erdogana i zbog svojih stavova mora da napusti Tursku i odlazi u Pensilvaniju u kojoj je boravio od 1999. kada je pobegao od proganjanja tadašnje vojne vlasti, koja je zbacila premijera Nedžmetina Erbakana, da bi optužbi bio oslobođen 2008. a od 216. Turska zbog puča traži njegovo izručenje.

foto: EPA/Stringer

OSNIVAČ NEOOSMANIZMA

Ko je Ahmet Davutoglu

Protiv Erdogana okrenuo se i bivši turski premijer i šef diplomatije i osnivač ideologije „Neoosmanizma" koju je razradio u delu „Strateška dubina" Ahmet Davutoglu, koji je krajem decembra osnovao stranku „Partija budućnosti". Davutoglu se sa Erdoganom politički razišao zvanično septembra 2019, posle isključenja iz stranke Partije, pravde i razvoja, zbog kršenja discipline, a nakon što je on objavio manifest u kom kritikuje autoritarnu politiku Erdogana, a prve pukotine pojavile su se daleke 2016. Davutoglu osnivač političkog pokreta „Neoosmanizma" je drugi najmoćniji čovek pored čuvenog Fetulaha Gulena koji je odlučno ustao protiv nekadašnjeg bliskog saradnika, prijatelja i stranačkog borca Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog oblika vladavine.

Kurir.rs/Andrej Mlakar