Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

srećan kraj

SVE ZBOG LJUBAVI: Japanska princeza se udala za običnog građanina nakon niza skandala, evo čega se sve odrekla

Princeza Mako, nećaka japanskog cara, udala se danas nakon višegodišnjih kontroverzi oko svoje zajednice sa verenikom Keiom Komurom, ali se odrekla i tradicionalnih rituala i značajne finansijske nadoknade.

Planeta
> 12:05h

Japanska televizija je prikazala Mako kako napušta Akasakinu carsku rezidenciju u Tokiju i oprašta se od porodice, klanja se roditeljima i grli sestru. Ranije ovog meseca, carska institucija je pojasnila da ceremonija venčanja, prijemni banket i drugi rituali neće biti održani i da nije odobren paušalni iznos koji se obično daje ženama iz carskog doma koje se udaju za obične ljude, a koji iznosi 1,2 miliona evra.

Nećaka cara Naruhita, koja je ovog vikenda napunila 30 godina, izgubila je svoju kraljevsku titulu kada su ona i Kei Komuro registrovali svoj brak, što je uobičajena situacija za žene iz loze, ali ona je prva u posleratnoj istoriji Japana kojoj je uskraćena odšteta.

Ćerka mlađeg brata cara Naruhita pretrpela je godine kritika i odugovlačenja zbog svog plana za brak sa takođe 30-godišnjim Keiom Komurom, koji je napadnut zbog navoda da je njena majka pozajmila novac od svog bivšeg verenika i odbila da mu ga vrati.

foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Ova svađa, koja je još uvek nerazjašnjena, izazvala je skandal u Japanu, gde se očekuje besprekorno ponašanje članova carske porodice. Venčanje je tada bilo odloženo, a Kei Komuro se preselio u Sjedinjene Države 2018. kako bi nastavio studije prava.

Kurir.rs/Jutarnji list