Foto: EPA / Farooq Khan

17-mesečni spor

INDIJA KRITIKUJE KINU ZBOG ZAKONA O GRANICI: Izbegavati poteze koji mogu da izmene situaciju u pograničnim oblastima!

Indija je danas kritikovala Kinu zbog usvajanja novog zakona o zaštiti kopnene granice za koji tvrdi da bi mogao da utiče na dugogodišnji spor dve zemlje.

Planeta

Ministarstvo spoljnih poslova Indije navelo je da Nju Delhi očekuje od Kine da izbegava poteze na osnovu novog zakona koji bi mogli da izmene situaciju u pograničnim oblastima.

Pregovori komandanata indijske i kineske vojske o povlačenju trupa iz ključnih oblasti duž granice okončani su ovog meseca bez dogovora, usled čega nije ublažen 17-mesečni spor koji je povremeno dovodio do smrtonosnih sukoba.

Kineski parlament je u nedelju usvojio zakon u kojem se navodi da su suverenitet i teritorijalni integritet Kine "sveti i nepovredivi".

"Država će preduzeti mere za zaštitu teritorijalnog integriteta i kopnenih granica i boriti se protiv svakog čina koji podriva teritorijalni suverenitet i kopnene granice", stoji u Zakonu.

Obe zemlje su u regionu Ladak rasporedile desetine hiljada vojnika duž faktičke granice, koja je poznata kao Linija stvarne kontrole. Prošle godine je 20 indijskih vojnika poginulo u sukobu sa kineskim vojnicima u tom području. Kina je tada saopštila da je izgubila četiri vojnika.

Linija stvarne kontrole razdvaja kineske i oblasti pod kontrolm Indije, od Ladaka na zapadu do istočne indijske države Arunačal Pradeš, za koju Kina tvrdi da u celini pripada njoj. Indija i Kina su vodile rat oko granice 1962. godine.

Kurir.rs/ Beta, Foto: EPA / Farooq Khan