Foto: Kurir/T.Ilić

za bezbednost pešaka i biciklista

DA SE BOLJE VIDIMO: U Loznici promovisana kampanja Agencija za bezbednost saobraćaja!

Srbija

LOZNICA – U saradnji sa gradskom upravom Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije večeras je u Loznici promovisala kampanju ''Da se bolje vidimo'' koja ima za cilj da pešake i bicikliste učine što vidljivijim ostalim učesnicima u saobraćaju.

Na dva mesta u gradu večeras je prolaznicima deljen promotivni materijal, fluroscentni prsluci, svetla za bicikliste, reflektujuće narukvice za decu, sve sa namerom da kada pešače, ili voze bicikl, osnovci, stariji od 65, i ostali budu vidljivi u saobraćaju, posebno vozačima. Prema rečima Filipa Živkovića iz Agencije za bezbednost saobraćaja, uočeno je već godinama unazad da pešaci i biciklisti najviše stradaju u noćnim uslovima, kada počinje da se smrkava, a posebno se izdvaja jesenji period.

- Agencija je pokrenula nacionalnu kampanju ''Da se bolje vidimo'' koja je deo kampanje ''Um na drum''. Želimo da pomognemo ljudima da budu vidljivi tokom vožnje, ili pešačenja. Zbog te ''nevidljivosti' uočeno je da značajan broj biciklista i pešaka strada, taj procenat je u poslednjih pet godina na teritoriji Loznice je 15 odsto stradalih, a u Srbijije oko 20 odsto – rekao je on večeras u Loznici.

foto: Kurir/T.Ilić

Gradski menadžer Dejan Stalović kazao je da Loznica podržava ovu kampanju koja se, kako je ocenio, uklapa u program koji je osmislilo lokalno rukovodstvo ''Loznica bezbedan grad''. On je podsetio da je u toku velika semaforizacija u gradu i postavljanje kamera za merenje brzine iz svih pravaca dolaska u Loznicu.

- Postavljena je jedna na pravcu iz Banje Kovijače dok je za ostale iz pravca Šapca, Valjeva i Republike Srpske u toku izrada lokacijskih uslova. Biće postavljen i veliki broj kamera za video nadzor u gradu i nadamo se da ćemo time bezbednost podići na viši nivo. Sa Agencijom za bezbednost saobraćaja imamo dobru saradnju i prethodnih godinama smo imali čitav niz zajedničkih akcija. Delili smo bezbedonosna sedišta za decu, imali trening bezbedne vožnje za motocikliste, a podelili smo i jedan broj kaciga.

Od svega toga najviše koristi imaju građani, pre svega učesnici u saobraćaju – kazao je on. Kako je istakao, osnovna poruka večerašnje akcije je da se skrene pažnja mladima, pešacima i biciklisttima, da se po statistici najveći broj saobraćajnih nezgoda, pa i sa smrtnim posledicama i teškim telesnim povredama, dešava se kada je smanjena vidljivost.

Kurir.rs/.Ilić

BONUS VIDEO: