Foto: screenshot

POLICIJA IDENTIFIKOVALA NAPADAČA

BRUTALNO IŽIVLJAVANJE: Tinejdžer mučki pesnicom patosirao dečaka slabijeg od sebe! Prolaznici samo snimali!

Na društvenim mrežama se pojavio snimak vršnjačkog nasilja, a stručnjaci su saglasni da se ovim ponašanjem šalje loša poruka mladima

Crna Hronika
> 08:21h

Javnost je juče bila šokirana jezivim snimkom vršnjačkog nasilja iz Kraljeva koji se pojavio na mrežama, a na kome se vidi kako tinejdžer udara svog druga koji pada na pločnik, okružen grupicom momaka istog uzrasta!

Snimak je navodno nastao 25. oktobra u sred bela dana, u prolazu ispod Gradske terase u Kraljevu, a na njemu se jasno vidi kako su mladići okružili vršnjaka s namerom da se obračunaju sa njim. U jednom trenutku mladić u crnom udara ga šakom u glavu, ali odpozadi.

Od siline udarca nesrećni dečak pada na pod. Dok dečak leži i pokušava sa obe ruke da ustane, mladići prolaze dalje. Niko od prsutnih nije reagovao, a uzrok ovog napada za sada nije poznat.

Ovo je odmah izazvalo buru na društvenim mrežama, a u komentarima na Tviteru moglo se čuti da napadnuti tinejdžer živi sam sa ocem.

- Dečak kog tuku trojica „junaka“ ima samo oca koji brine o njemu. Pretukli su ga iz čiste obesti u Kraljevu jer vežbaju za neke nove bitke. Deset na jednog? Škola? Drugi roditelji? Gde ste? Čije je dete sledeće - napisala je jedna korisnica Tvitera.

foto: Printscreen

Identifikovani

Na mrežama su se mogla čuti i nagađanja o identitetu napadača, kao i da svi učesnici tuče imaju 15 i 16 godina. O događaju se oglasio i MUP Srbije, koji je saopštio da su napadači identifikovani, te da je obavešteno i nadležno tužilaštvo, po čijem nalogu se intezivno radi na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja.

- Iako ovaj događaj nije prijavljen policiji, po objavljivanju na društvenim mrežama policija je pokrenula istragu i vrlo brzo identifikovala maloletnike - saopštili su iz MUP.

Psiholog Snežana Repac za Kurir kaže da se prema snimku vidi da je mladić koji udara vršnjaka veoma spretan i okretan.

- Deluje kao da trenira neke borilačke veštine, svakako njegova snaga i okretnost prilikom udarca su veoma dobre. Nakon što ga udari, hladnokrvno odlazi s grupicom drugara koja se okomila na tog jadnika koji pokušava da ustane - kaže psiholog.

Repac dodaje i da je, ukoliko je ovaj snimak namerno napravljen - to veoma loša stvar.

foto: Printscreen

Napadač se oglasio

Porodice su sve rešile među sobom

Na društvenoj mreži Tviter pojavila se prepiska jednog korisnika s navodnim nasilnikom koji je udario vršnjaka.

- Kontam da ste okačili na stori, ali ne znate drugu stranu priče. Njegova i moja porodica su se našle i rešile sve među sobom i ne vidim razlog zašto bi se mešao neko drugi koji nema veze s tim. U tom klipu ja sam predstavljen kao nasilnik, a niko ne zna da ti ljudi oko mene nisu moji drugovi, nego njegovi, i zapravo sam ja bio taj koji je bio sam - navodno je objasnio u poruci nasilnik.

U drugoj poruci je istakao da roditelji od dečaka kog je udario „imaju pravo da vode bitku“.

- I dalje ne vidim poentu zašto bi se polemisalo o ovome kad su naše porodice sve rešile i pričali smo kao normalni ljudi. Odlučili smo da ova tema ne ide dalje.

foto: Printscreen/Twitter

Loša poruka

- Ukoliko se neko slučajno našao tu i snimio udarac, to je jedna stvar, ali ukoliko je neko stručno snimio snimak kako bi zabeležio ovo nasilje, to menja smisao i time se šalje loša poruka. Na taj način želi da se obezvredi fizički, emotivno, kao i status u društvu, ili nasilnika ili udarenog dečaka - objasnila je Repac i dodala da je takođe bitan razlog udarca i odnos aktera snimka.

Boža Spasić, bivši operativac DB, objašnjava za Kurir da ovakvi slučajevi mogu mlade da navedu na pogrešan put.

- Kod tinejdžera ovo može biti jedan vid uvoda u kriminalne vode. Mladić koji udara vršnjaka je vođa čopora koji se ne boji ničega, jer se nalazi nasred ulice usred bela dana i ne preza ni od kamera, ni od prolaznika koji bi mogli da ga vide - kaže Spasić.

- Nasilnik daje primer okupljenim drugarima kako treba da se ponašaju i da zauzmu stav. To što niko nije uleteo da pomogne dečaku je tužno i nedopustivo.

On dodaje da to što se video-snimak našao na društvenim mrežama daje posebnu notu slučaju.

- Verovatno je mladić kog su snimali želeo da iskoči i postane faca među društvom, ali i da pokaže da nema jačeg od njega - zaključuje bivši operativac DB.

- Kakva bi katastrofa tek nastala da je mladić udario o nešto prilikom pada. Motiv ovog napada može biti svađa zbog devojke, neki pogrešan pogled upućen mladićima...

foto: Printscreen

Jeziv slučaj

Iščašile vilicu vršnjakinji

Starije učenice OŠ „Ðura Jakšić“ iz Male Krsne brutalno su šutirale, čupale i polivale sokom mlađu učenicu jer ih „nervira kao pojava“ i „zato što su joj šiške raspad sistema“, ispričala je njena majka za Kurir krajem septembra. Trinaestogodišnja učenica osnovne škole „Ðura Jakšić“ iz Male Krsne žrtva je stravičnog vršnjačkog nasilja, u kojem je zadobila ozbiljne psihičke i fizičke traume, uključujući iščašenje vilice, zbog čega sada jede na slamčicu. Nju su, kako tvrdi njena majka S. D., 16. septembra napale godinu dana starije devojčice, učenice iste škole.

foto: Kurir

NE PROPUSTITE

KURIR JE SPREMIO POKLON ZA SVE ČITAOCE! Uz dnevno izdanje novina čeka vas poklon TORBA

foto: Kurir

Uz svaki primerak dnevnih novina danas ćete dobiti na poklon TORBU.

Vrlo jednostavna, lagana i praktična torba koja će vam olakšati svaku kupovinu. Platnene torbe za kupovinu, kao i trajne, čvršće kese koje možete koristiti za nabavku pravi su spas za očuvanje životne sredine.

Čitajte KURIR!

Kurir.rs - B. Travica