Foto: EPA / RICCARDO ANTIMIANI

ništa od turske na samitu

ERDOGAN ODUSTAO OD SAMITA U GLAZGOVU, NAPRASNO SE VRATIO U TURSKU: Britanci navodno nisu ispunili njegove bezbednosne uslove

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otkazao je učešće na klimatskoj konferenciji COP26 u Glazgovu pošto Britanija nije ispunila turske zahteve o bezbednosnim aranžmanima, rekla su dva turska zvaničnika Rojtersu.

Planeta

Erdogan se vratio u Tursku sa summita G20 u Rimu umesto da putuje na klimatski samit u Glazgov, objavila je državna agencija Anadolija. Tursko predsedništvo nije iznelo razloge njegovog neplaniranog povratka.

Zvaničnok koji je želeo da ostane anoniman rekao je da je bilo problema s protokolom oko Erdoganovog planiranog prisustva samitu. Drugi turski zvaničnik je rekao da britanske vlasti nisu ispunile zahteve Turske u pogledu protokola i bezbednosti.

Poslednja zemlja G20 koja je ratifikovala Pariski klimatski sporazum

"Predsednik je doneo takvu odluku jer naši zahtevi u pogledu broja vozila i neki drugi bezbednosni zahtevi nisu u potpunosti ispunjeni", rekao je visoki zvaničnik Rojtersu.

Prošlog meseca je turski parlament ratifikovao Pariski klimatski sporazum, postavši tako poslednja zemlja G20 koja je to učinila.

Turska je godinama odgađala ratifikaciju, rekavši da je ne treba smatrati razvijenom zemljom.

Erdogan je prošle nedelje rekao kako je Turska potpisala memorandum o razumijevanju prema kojem će dobiti zajmove u vrednosti od 3,2 milijarde dolara, a koji će joj pomoći da ispuni ciljeve vezane za čistu energiju utvrđene Pariskim sporazumom.

Kurir.rs / Index.hr Foto: EPA / RICCARDO ANTIMIANI