Foto: Printskrin

priznanje legendi

MATE PARLOV DOBIJA ULICU U GLAVNOM GRADU SRBIJE: Usvojena inicijativa i predlog zamenika gradonačelnika Gorana Vesića

Jedini bokser na Balkanu koji je osvojio sve što se moglo osvojiti i u amaterskom i u profesionalnom boksu, jedan od najvećih Titovih miljenika

Ostali sportovi
> 20:05h

Jedna ulica u Beogradu poneće ime legendarnog jugoslovenskog boksera Mate Parlova. Kako je preneo Beoinfo, Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Beograda usvojila je inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da jedna ulica u Beogradu ponese ime najuspešnijeg jugoslovenskog boksera. Vesić je naveo da je Mate Parlov značajan za Beograd i region, ali i za ceo svet. Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda Andrea Radulović rekla je da se kroz imenovanje ulica čuva sećanje na velike sportiste. Parlov je tokom amaterske karijere u 310 mečeva pretrpeo samo 13 poraza, a osam puta je bio prvak Jugoslavije u poluteškoj kategoriji. On je u dva navrata bio šampion Evrope (1971, 1973), svetski prvak u Havani 1974. godine i olimpijski šampion u Minhenu 1972. Profesionalnu karijeru u poluteškoj kategoriji počeo je 1974. godine, a bio je evropski i svetski šampion. Slavni bokser ulicu u glavnom gradu dobija povodom Svetskog prvenstva u boksu koje se upravo održava u Beogradu.

- Primio sam Luku Parlova, boksera i bratanca velikog svetskog šampiona Mate Parlova. Drago mi je što se u ime porodice saglasio sa predlogom koji sam podneo Skupštini grada Beograda, da Mate Parlov dobije ulicu u našem gradu - rekao je za Kurir zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je bio specijalni gost na svečanom otvaranju šampionata sveta u Beogradskoj areni.

foto: Zorana Jevtić

Mate Parlov je prvi bokser koji će imati svoju ulicu u gradu u kom je ostvario neke od svojih najvećih sportskih uspeha. U julu 1976. godine na "Marakani" je savladao Italijana Domenika Adinolfija i osvojio titulu profesionalnog prvaka Evrope u poluteškoj kategoriji. Dve godine kasnije Parlov je u borbi za svetsku titulu u najmoćnijoj WBC verziji u Milanu bio bolji i od Argentinca Migela Anhela Kuelja, nokautom u devetoj rundi. kao profesionalac je ostvario skor od 24 pobede (12 nokautom), tri poraza i dva nerešena ishoda.

Rođen je 1948. godine u Imotskom. Posle završene karijere, otvorio je kafanu "Mate" u Puli. Uživao je u životu i druženju sa dobrim ljudima. Pamte ga kao vaspitanog, kulturnog i obrazovanog čoveka, svetskog kova i svetskih shvatanja. Diplomirao je i ekonomiju i dogurao do poslednjeg ispita na postdiplomiskim studijama.

- Boks me skoro više ne zanima, sada se bavim filozofijom - govorio je u poslednjim godinama života.

foto: Profimedia

Parlov je preminuo od raka pluća 2008. godine u puli, gde je i sahranjen, a u srcima građana država nastalih na razvalinama bivše SFRJ ostao je za sva vremena, zbog brojnih vrlina koje su ga krasile. Bio je jedan od najvećih miljenika doživotnog predsednika Jugoslavije maršala Josipa Broza Tita.

foto: Printscreen YouTube

Pored neprevaziđenih sportskih uspeha Parlov se širom nekadašnje SFRJ pamti i po ovoj legendarnoj izjavi. Upitan jednom prilikom da li je nacionalista, on je ovako odgovorio:

- Kako ja mogu biti nacionalista ako sam svetski prvak? Mnogi ne razumeju to. Nisu bili ni prvaci države, a često ni sami sebe nisu uspeli pobediti. Svet se divio mojim rezultatima. Svi su me prihvatali kao svoga, i crni i beli. Upoznao sam svet, i ne mogu biti ništa drugo nego kosmopolita - rekao je tada Mate Parlov.

Kurir sport