Foto: Profimedia

tRAGEDIJA

TUGA! KORONA JE DO SAD UBILA TROJE TINEJDŽERA, SAD SE ZA ŽIVOT BORI PETORO DECE: Ukupna brojka zaraženih nije mala!

U dečjim kovid bolnicama leži više od 30 mališana, od kojih je petoro na respiratoru, uključujući i dve bebe. U školama ukupno zaraženo 5.000 učenika

Društvo

Uoči sednice kriznog štaba i donošenja odluke o produžetku jesenjeg raspusta za školarce ministar prosvete Branko Ružić podsetio je javnost da je korona do sada u Srbiji odnela živote troje tinejdžera.

foto: Printscreen/RTS

Iz dečjih kovid bolnica za Kurir poručuju da se lekari bore za život još petoro dece koja su na respiratoru, uključujući i dve bebe, dok je hospitalizovano ukupno više od 30 mališana.

- Sve je više prijema kod pedijatara, to je tačno, ali ovo je period i sezonskog gripa i drugih virusa. Imali smo fatalnih ishoda, troje tinejdžera preminulo je od koronavirusa - rekao je juče ministar Branko Ružić za televiziju K1. On je naglasio da virus ne dolazi iz škola, nego spolja, te da u obrazovnim ustanovama situacija nije alarmantna jer je nepun jedan procenat zaražene dece.

- Broj obolelih je do sada 5.000, a među nastavnim kadrom procenat zaraženih je 1,2 ili 1,3 odsto. Nemamo bojazan da takvo stanje može da ugrozi zdravlje nacije - rekao Ružić i najavio da će se početi sa edukacijom nastavnika, roditelja i dece u vezi sa epidemijom virusa korona i procesom vakcinacije.

Lekari iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj rekli su za Kurir da se na toj klinici dve bebe sa ozbiljnim oštećenjima pluća nalaze na mehaničkoj ventilaciji zbog korone i da je njihovo stanje za sada stabilno, ali su vitalno ugrožene. Kako su ranije naveli, na toj klinici svakog dana se pregleda od 80 do 100 dece zbog respiratornih infekcija.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Zamenik direktora KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Predrag Savić istakao je da na dečjem kovidu u njihovoj klinici za sada, srećom, nema dece na respiratoru. - Trenutno je u KBC "Dragiša Mišović" hospitalizovano 24 dece - rekao je dr Savić za Kurir.

foto: Ana Paunković, screenshot RTS

U Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u utorak je s respiratora skinuta bebica stara šest meseci. U toj bolnici je, međutim, na respiratoru još troje dece - jedna sedmogodišnjakinja i dvoje tinejdžera - devojčica od 16 godina i dečak od 17 godina. Prema ranijim informacija, na Institutu je hospitalizovano ukupno desetak mališana, a pedijatri apeluju da se samo vakcinacijom korona može obuzdati i životi dece zaštititi.

foto: Kurir

Podsetimo, među mališanima koji su preminuli od kovida su trinaestogodišnji dečak iz Sombora i šesnaestogodišnji učenik Hemijsko-tehnološke škole iz Kruševca.

Vakcinacija je jedini izlaz

Pelcovano 51,5 odsto prosvetara

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je vakcinisano 51,5 odsto nastavnog kadra, što je slično kao i u opštoj populaciji. - Na fakultetima imamo više od 62 odsto vakcinisanih. Problem je s našim mentalitetom.

Imamo antivaksersku agresiju, a mediji nose deo odgovornosti jer daju prostor takvim idejama. Vakcina je jedini izlaz iz ove situacije, ona je civilizacijska tekovina. Ali mi ne možemo da namećemo proces vakcinacije. U prosveti radi oko 135.000 ljudi - rekao je Ružić.

Suzana Trajković