Foto: EPA / MIKHAIL METZEL / KREMLIN

dan narodnog jedinstva rusije

PUTIN U SEVASTOPOLJU: Krim će zauvek biti deo Rusije! To je suverena i nepokolebljiva želja čitavog naroda!

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na Krimu, gde je boravio povodom Dana narodnog jednistva, da će ta oblast uvek biti deo Rusije.

Planeta
> 21:17h

Rusija je pripojila Krim 2014. godine, posle svrgavanja proruskog predsednika Ukrajine, a zapadne zemlje smatraju taj potez nelegitimnim.

Putin je danas u Sevastopolju, gde se nalazi ruska crnomorska flota, hvalio pripajanje.

"Naša zemlja je povratila svoje istorijsko jedinstvo. Ova živa i neraskidiva veza se posebno oseća naravno ovde u Sevastopolju na Krimu", rekao je Putin.

foto: EPA / MIKHAIL METZEL / KREMLIN

"Oni su sada zauvek sa Rusijom, to je suverena, slobodna i nepokolebljiva volja naroda, celog našeg naroda", rekao je on.

Dan narodnog jedinstva ustanovljen je u znak sećanja na proterivanje 1612. poljsko-litvanskih snaga koje su okupirale Moskvu. Praznuje se od 2005. godine, umesto praznika posvećenog boljševičkoj revoluciji.

foto: EPA / MIKHAIL METZEL / KREMLIN

Taj dan je takođe bio prilika za nacionalističke antiimigranske marševe ali vlasti Moskve su zabranile takva okupljanja u glavnom gradu ove godine.

Oko 20 ljudi je privedeno dok su pokušavali da se okupe u stanici moskovske podzemne želzenice za nacionalističke demonstracije, prenela je grupa OVD-Info koja prati političke demonstracije i hapšenja.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / MIKHAIL METZEL / KREMLIN