Foto: Foto: Kineski radio Interancional

ekologija

PRVI PUT DOMAĆINI: Konferencija COP14 posvećena zaštiti močvara biće održana dogodine u Vuhanu

Vuhan, grad u centralnoj Kini će biti domaćin 14. Konferencije ugovornih strana Ramsarske konvencije (COP14), saopštila je kineska Nacionalna uprava za šumarstvo (NFGA).

Planeta

Prema toj upravi, konferencija će početi 21. novembra 2022. godine i trajati do 29. novembra 2022. godine. Ovo je prvi put da će Kina biti domaćin ove konferencije, prenosi Kineski radio internacional.

Ramsarska konvencija, poznata i kao Konvencija o močvarama je međuvladini ugovor koji pruža okvir za nacionalno delovanje i međunarodnu saradnju u očuvanju i mudrom korišćenju močvara i njihovih resursa. Konvencija za sada broji 172 ugovorne strane.

Svake tri godine, predstavnici ugovornih strana se sastaju kako bi doneli odluke o upravljanju konvencijom i usmeravanju njenog sprovođenja.

Od svog pridruživanja Konvenciji 1992. godine, Kina je preduzela različite akcije kako bi se uhvatila u koštac sa globalnim izazovima kao što su smanjenje močvarnih područja i ekološka degradacija.

Zemlja je usvojila niz mera za zaštitu močvara, uključujući promovisanje zakonodavstva o močvarama, sprovođenje planova za zaštitu i obnovu močvarnih područja, određivanje močvara od međunarodnog značaja i sprovođenje istraživanja močvara.

Kina je do sada odredila 64 močvarna područja od međunarodnog značaja, 602 močvarna prirodna rezervata i 1.693 močvarna parka, navodi NFGA.

Kurir.rs