Dan primirja u Prvom svetskom ratu

SRBIJA DANAS IMA I TE KAKO ŠTA DA SLAVI! Kojčić: Imali smo amputaciju svesti i gurali stvari pod tepih zbog bratstva i jedinstva

Društvo
> 10:20h

Politički filozof Dragoljub Kojčić smatra da je Dan primirja u Prvom svetskom ratu veoma važan praznik koji na najbolji način odslikava srpski identitet i karakter.

- Izašli smo iz perioda komunizma koji je suviše dugo trajao da bi mogao tako brzo da se izbriše. Ostalo nam je još sećanje na 29. novembar. Tradicija se pokazuje kroz praznike. Pokaži mi šta slaviš pa ću ti reći ko si. Praznici nisu samo neradni dani. Važno je da nas konstituišu praznici. Nismo još ni sasvim usvojili Sretenje koje je veliki datum, ne zato što smo postali država, nego zato što smo bili modernija država od svih evropskih osim Francuske - rekao je politički filozof Dragoljub Kojčić u jutarnjem programu Kurir televizije.

foto: Kurir televizija

Mnogo toga prema njegovim rečima zavisi od stava države.

- Imali smo amputaciju svesti o našoj istoriji. Sad imamo vraćanje. Podignut je spomenik Gavrilu Principu. Nismo obeležavali ni "Oluju". Hrvati recimo slave dan ustanka u Drugom svetskom ratu, ali datum su pomerili da bude pre Srbije. Čak su proslavu premestili u neku šumu i to samo da ne bude u Srbu gde je počeo zbog indikativnog imena. To je fotošopiranje istorije. Godinama smo bili razbijeni. Gurali smo stvari pod tepih zbog bratstva i jedinstva - smatra Kojčić.

Naglasio je da je Srbija uvek na pravoj strani istorije.

- Voleo bih da se Dan primirja preimenuje. Voleo bih da ga i mi zovemo dan pobede. Ovo je dan srpske pobede. Velika je to stvar. Izuzetno je značajna. Mi smo uvek na pobedničkoj strani istorije - rekao je Kojčić.

foto: Kurir televizija

Natalijina ramonda - koja simboliše današnji praznik - prema njegovim rečima najbolje odslikava srpski karakter.

- To je endemski cvet koji uspeva samo u južnim krajevima Srbije. Ima crtu koja odslikava srpski karakter. Kad se osuši stavite dve-tri kapi vode i Natalijina ramonda se za 24 sata oporavi. To je srpski karakter! Nju je inače prvo našao lični lekar kralja Milana, koji ju je prvo nazvao niška ramonda, ali kad je video koliko je lepa kraljica Natalija dao joj je ime Natalijina ramonda - podsetio je Kojčić.

foto: Kurir televizija

Upozorio je i da negativne sile ne spavaju.

- Nije na današnji dan trijumfovala Antanta nego je trijumfovao novi pogled na svet. Pobedila je neka nova Evropa! Negativne sile međutim ne spavaju. To je problem. Tako je došlo do degradacije međunarodnih institucija i formiranja nezavisne države Kosovo - rekao je Kojčić i naglasio da će vreme tek pokazati koliko značaj za srpski identitet ima odbrana svetinja u Crnoj Gori.

Matić je primer srpskog identiteta

Kojčić se osvrnuo i na potez srpskog fudbalera Nemanje Matića koji na današnji praznik odbija da nosi cvet maka na dresu jer Englezi na taj način izražavaju sećanje na nastradale vojnike NATO.

- Matić je izuzetno karakteran čovek koji pronosi ideju srpske samosvesti. To je hrabro reći. Tamo živi i zarađuje i rizikuje da dobije otkaz. Postoje mnogi časni ljudi - rekao je Kojčić i podsetio na nekadašnjeg fudbalera Vladana Lukića koji je za vreme NATO bombardovanja napustio klub i vratio se da brani zemlju od agresora.

foto: Starsport

(Kurir.rs)

Bonus video: