Foto: blickwinkel / Alamy / Alamy / Profimedia

zdravstvena provera reke

OTROVNE AJKULE PLIVAJU TEMZOM: Naučnici otkrili da čuvena londonska reka uzbudljivija i bogatija nego što se mislilo

Čuvena londonska reka je uzbudljivija nego što se mislilo. Morski konjići, jegulje, foke - i otrovne ajkule - su pronađeni u Temzi, pokazali su rezultati "zdravstvene provere" reke.

Planeta
> 11:24h

Istraživanje Zoološkog društva Londona (ZSL) otkrilo je "pozitivne vesti" za divlje životinje i oporavak ekosistema, saopštilo je društvo u sredu.

Davne 1957. godine reka glavnog grada Velike Britanije je proglašena "biološki mrtvom".

Sada su, međutim, pronađena iznenađujuća stvorenja, kao što su ajkule uključujući i one iz klase rušljoribe, ajkule duge 60ak centimetara prekrivene otrovnim bodljama. Ove ajkule žive u dubokoj vodi a bodlje koje imaju ispred dva leđna peraja luče otrov koji može da izazove bol i otok kod ljudi.

Druga vrsta ajkule, topi, koja je takođe pronađena u reci, hrani se ribom i rakovima i može dostići dužinu od 180 centimetara i težinu od 48 kilograma. Ove ajkule do sada nisu napadale ljude.

U međuvremenu, zvezdani glatki gonič - još jedna vrsta ajkule koja je pronađena u reci, može dostići do 120 centimetara i 11 kilograma, i uglavnom jede rakove, školjke i mekušce.

Međutim, broj ribljih vrsta pronađenih u plimnim područjima reke pokazao je blagi pad, a naučnici za zaštitu prirode su upozorili da su potrebna dalja istraživanja kako bi se razumelo zašto.

Reka duga 346 kilometara, dom je za više od 115 vrsta riba i 92 vrste ptica i prete joj zagađenost i klimatske promene, upozorio je ZSL.

Reka takođe obezbeđuje vodu za piće, hranu, sredstva za život i zaštitu od obalnih poplava okolnim zajednicama.

Klimatske promene su u proseku povećavale temperaturu Temze za 0,2 stepena godišnje, navodi ZSL, upozoravajući da to predstavlja "zabrinjavajuću sliku", naročito kada se kombinuje sa porastom nivoa mora.

Nivoi vode su u porastu od kada je počeo da se prati plimni deo Temze 1911. godine, povećavajući se u nekim tačkama za 0,4 centimetra godišnje u proseku od 1990. godine.

"Kako temperatura vode i nivo mora nastavljaju da rastu iznad osnovnih istorijskih linija, to će posebno uticati na divlje životinje u ušću, kroz promene životnog ciklusa i raspona vrsta“, upozorio je ZSL u saopštenju.

Kurir.rs