Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia

paleontologija

NEKA KORIST OD LOKDAUNA: Penzionisani lekar sređivao uzorke, otkrio novu vrstu dinosaurusa sa ekstremno velikim nosom

Penzionisani lekar koji je od dosade pregledao kutije prepune starih kostiju, otkrio je novu vrstu dinosaurusa sa ekstremno velikim nosom.

Planeta
> 13:32h

Džeremi Lokvud, koji je na doktorskim studijama na Univerzitetu u Portsmutu, dobio je zadatak da katalogizuje kosti dinosaurusa pronađene na ostrvu Vajt.

Dok je sortirao kosti iz kolekcija londonskog Prirodnjačkog muzeja i muzeja Dinosaurusa sa ostrva Vajt, otkrio je primerak neobično "baburaste" nosne kosti.

"Više od 100 godina na ostrvu Vajt su postojala samo dva tipa dinosaurusa - biljojedi Iguanodon bernissartensis i Mantellisaurus atherfieldensis. Bio sam uveren da će suptilne razlike u kostima otkriti novu vrstu pa sam odlučio da merim, fotografišem i proučavam anatomiju svake kosti", rekao je on.

Posle četiri godine proučavanja kutija i kutija kostiju, počeo je da rekonstruiše lobanju dinosaurusa koji je stajao u skladištu od 1978. godine i odmah je primetio nekoliko vrlo upečatljivih razlika.

"Broj zuba je bio prvi znak. Mantelisaurus ima 23 ili 24, a ovaj je imao 28. Tu je i baburast nos, dok ostale vrste imaju ravne njuške. Takođe, tu su i druge male razlike koje jasno ukazuju da je reč o novoj vrsti", rekao je on.

"To otkriće je bio jedan od najsrećnijih dana lokdauna", rekao je Lokvud. "Novi" dinosaurus je bio biljojed, dug osam metara i težak oko 900 kilograma.

Lokvud, koji sarađuje sa ekspertima Univerziteta Porstmut i Prirodnjačkog muzeja nazvao je novu vrstu Brighstoneus simmondsi, po selu Bridžston na ostrvu Vajt koje je blizu mesta gde su kosti dinosaurusa pronađene. Drugi deo imena je u počast Kitu Simondsu, sakupljaču-amateru koji je pronašao i pomogao u iskopavanju skeleta dinosaurusa.

Otkriće nove vrste pokazuje da je na Britanskim ostrvima bilo mnogo više vrsta dinosaurusa nego što se prethodno mislilo.

Kurir.rs