Foto: Alex Ramsay / Alamy / Alamy / Profimedia

ko je on?

MISTERIOZNI ČOVEK SA ETNE: Kako je stradao muškarac čije je kosti sicilijanska policija pronašla u pećini

Policija ispituje nekoliko teorija o identitetu muškarca za koga veruju da je preminuo između 1970ih i 1990ih.

Planeta

Policija Sicilije istražuje da li je skelen pronađen u skrivenoj pećini na planini Etna zapravo novinar koji je nestao pre više od 50 godina.

Ljudski ostaci pronađeni su u utorak uveče i veruje se da je reč o muškarcu koji je preminuo između 1970ih i početka 1990ih. Policija navodi da je reč o 50-godišnjaku visokom 170cm koji je imao "urođenu deformaciju nosa i usta".

Muškarac je nosio crne pantalone, vuneni džemper, prugastu košulju i crnu kravatu. Uz ostatke su pronađeni i vuneni šešir i tamno zeleni kišni mantil, kao i nekoliko lira, Omega sat, češalj i Piveta cipele veličine 41.

Ostatke je slučajno pronašao pripadnik finansijske policije Katanije dok je sa svojim psom trenirao spasavanje alpinista u toj oblasti.

"Oblast je veoma izolovana, povremeno odlazimo tamo na trening", rekao je potpukovnik Masimilijano Paćeto. "Zahvaljujući psu tragaču su ostaci pronađeni".

Paćeto je misteriju "čoveka sa Etne", kako ga je nazvala italijanska štampa, uporedio sa romanima o inspektoru Montalbanu.

"Nikada nešto slično nisam doživeo. U ovom trenutku, sve teorije su validne i ništa nije isključeno", rekao je on.

Paćeto je rekao da je pećina na najvišem aktivnom vulkanu Evrope gotovo nepristupačna i da je vrlo moguće da čovek koji je u nju ušao, milom ili silom, nije mogao da pobegne. Prema prvim podacima, muškarac ne deluje kao da je preminuo nasilnom smrću.

Kako prenosi Gardijan, policija je dobila nekoliko poziva od otkrića ostataka.

Jedna linija istrage bavi se teorijom da je reč o Mauru de Mauru, 49-godišnjem novinaru koji je nestao u Palermu u septembru 1970. i čije telo nikada nije pronađeno. Verovalo se da je mafija otela i ubila De Maura jer je radio na priči o krijumčarenju droge između Sicilije i Sjedinjenih Država.

"De Mauro je jedna od teorija koje razmatramo, ali istražujemo i druge osobe koje su nestale i koje su možda bile povezane sa kriminalnim aktivnostima. Ponavljam, u ovom trenutku ništa ne isključujemo", rekao je Paćeto.

Kurir.rs