Foto: EPA / PAVEL GOLOVKIN

dva uzastopna razgovora

PUTIN PONOVO SA MERKELOVOM O MIGRANTSKOJ KRIZI: Evropa da uspostavi kontakt sa Belorusijom radi rešavanja situacije na granici!

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas EU da ponovo uspostavi kontakt sa Belorusijom radi rešavanja migrantske krize na poljsko-beloruskoj granici, saopštio je Kremlj.

Planeta

Brisel optužuje Belorusiju da ona organizuje migrantsku krizu na svojoj granici sa Poljskom.

U telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, drugom u dva dana, Putin je istakao da je važno da se što je pre moguće reši ozbiljna migrantska kriza, a to se može uraditi "ponovnim uspostavljanjem kontakata zemalja EU i Belorusije", navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin i Merkel već su juče telefonom razgovarali oko migrantske krize, kada je nemačka kancelarka tražila od Putina da upotrebi svoj uticaj i deluje protiv, kako je rekla "instrumentalizacije" migranata od strane beloruskog režima.

Evropske zemlje za sada odbijaju svaki razgovor sa Minskom uprkos rastućoj zabrinutosti međunarodne zajednice zbog krize s migrantima. Evropljani nedeljama optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da pothranjuje krizu time što migrantima izdaje vize i sprovodi ih do granice kao osvetu za evropske sankcije.

Putin i Merkel su takođe danas razgovarali o sukobu u Ukrajini. Ruski predsednik je, kako je naveo Kremlj, skrenuo pažnju Angeli Merkel na "destabilizirajuću prirodu provokativnih akcija američkih oružanih snaga i drugih zemalja NATO u Crnom moru".

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / PAVEL GOLOVKIN