Foto: Printscreen/slobodnavojvodina.rs

ponovo

AKTIVISTI LSV IŠARALI MLADIĆEV MURAL I GRAFIT U NOVOM SADU: (FOTO)

Na muralu u Sremskoj Kamenici zelenim sprejem je išarano Mladićevo lice, preškrabana reč "heroj" i napisano "LSV".

Politika
> 16:56h

Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) išarali su mural i grafit u Novom Sadu posvećen Ratku Mladiću.

Na muralu u Sremskoj Kamenici zelenim sprejem je išarano Mladićevo lice, preškrabana reč "heroj" i napisano "LSV".

Taj mural, koji se nalazi na stadionu Fudbalskog kluba Fruškogorac, nepoznati počinioci su ranije takođe uništili, ali ga je potom grupa od tridesetak mlađih ljudi dovela u prethodno stanje, piše "Slobodna Vojvodina".

foto: Printscreen/slobodnavojvodina.rs

Aktivisti LSV-a su crnim sprejem išarali i grafit posvećen Mladiću na Novom naselju u Novom Sadu i dopisali "LSV".

U LSV-u je navodno novinarima potvrđeno da oni stoje iza ovih akcija.

Podsetimo, pre tri dana bačena je kanta kreča na mural Ratku Mladiću u centru Beograda odnosno u Njegoševoj ulici. Nakon incidenta je Mladićev lik bilo skoro nemoguće razaznati.

Prethodno, policija je privela aktivistkinje Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović zbog bacanja jaja na mural na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića na Vračaru koji je čuvala policija.

Murali sa natpisom i slikom Mladića u naselju "Fontana" u blizini zgrade opštine Novi Beograd, i nešto manji grafit sa njegovim imenom koji se nalazi na uglu bulevara Zorana Đinđića i Narodnih heroja, juče su uništeni i očišćeni takođe.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

(Kurir.rs/Slobodna Vojvodina)