Foto: Profimedia

konjički sport

ENGLESKA U ZNAKU PRELEPE IRKINJE, KOJA JE STRAH I TREPET I ZA NAJBOLJE DŽOKEJE: Jaše bolje od muškaraca!

Na konje srpskih vlasnika na nedeljnim galopskim trkama u Budimpešti može da se kladi i u Srbiji, štala "Belrejsing" među najuspešnijima u Mađarskoj

Ostali sportovi
> 21:52h

U Budimpešti na čuvenom hipodromu "Kinčem park" trči se tokom cele sezone, a iako su galoperi završili takmičenje na travi, sele se na stazu od sintetike, pa ćemo u nedelju gledati dva konja u vlasništvu štale "Belrejsing" (braća Verko i Željko Radukić, Dejan Vujičić i Bojan Stanivuković). Petogodi Turn mi On (džokej Rebeka Genči) će nastupiti u kategoriji jedan na 1400 metara, a na istoj distanci u kategoriji četiri dvogodac Pakman Bel (Tamaš Nađi). Trener oba konja je Mađar Zala Čaba.

Zanimljivo je da će ljubitelji galopa u Srbiji u jednoj poznatoj kladionici, direktno ili digatalnim putem, moći da se klade na trke na "Kinčem parku", čija je kladionica pod patronatom moćnog francuskog totalizatora PMU, a sada su ostvarili saradnju i sa britanskim SIS-om.

Već smo navikli na dobre rezultate štale "Belrejsing", a na ovogodišnjoj listi uspeha vlasnika u Mađarskoj su u vrhu, tik iza trećeplasirane čuvene mađarske ergele "Babolna". Imali su ukupno 40 startova, četiri trijumfa, a njihovi galoperi su bili čak u 82,5 odsto u nagradama, odnosno među prvih pet. Najveću zaradu trenutno imaju štala STS (11.304.000 forinti), Nomad (10,793,500) i Babolna (10.650.500), dok je "Belrejsing" zaradio 10.607.500 forinti (oko 30.300 evra), tako da kad se sve sabere, otprilike su na pozitivnoj nuli.

foto: Profimedia

Sa evropskih hipodroma svakako da je najzanimljivije u Engleskoj, gde je u Čeltenemu otvorena sezona travnatih trka preko šiblja, a već prvoga dana u centru pažnje se našla prelepa jahačica iz Irske Rejčel Blekmur (32), koja uz Engleskinju Holi Dojl (ravne galopske trke), pokazuje da i žene mogu uspešno da pariraju muškarcima kada su u sedlu trkačkih konja, pa i da budu bolje. Sada je u izuzetno zahtevnoj trcu u kojoj su bila samo dva učesnika, i to je moguće kod Engleza, uspela u samoj završnici da ostane u sedlu iako joj je kobila posle preskočene visoke prepreke pala na kolena, dok je njen iskusni kolega Hari Skelton izbačen kao iz katapulta posle pada konja koga je jahao.

foto: Profimedia

Iz Slovačke stiže vest da se penzionisao poznati džokej Zdenko Šmida (48). Radi se o jednom od najboljih džokeja centralne Evrope koji je u Slovačkoj šest puta bio šampion-džokej. U Srbiji je najveći uspeh ostvario pobedom u "Memorijalu kralja Aleksandra" (2400m) u Šapcu sa grlom Artistom 2012, a pobeđivao je i na najvećim trkama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Pavlović: Markoni LP je fenomen, podvig odgoja iz Srbije

Ekspert za konjske trke i pogotovo kupovinu i prodaju galopera, Aleksandar Pavlović za Kurir kaže da je srpski konj za Evropu Markoni LP, koji je u treningu u Češkoj kod Vaclava Luke mlađeg, neverovatan fenomen i podvig odgoja iz Srbije!

foto: Facebook

- Meni su njegovi rezultati fascinantni, s obzirom da je konj odgojen u Srbiji. Napravio je čudo pobedom u trci "Kinčem dij" u Budimpešti, zaradivši 20.000 evra. Konj je fenomenalan - naglasio je Aleksandar Pavlović.

Četvorogodi kastrat Markoni LP, čiji je vlasnik Vladan Damjanović, prvi čovek ergele "Lastin put" iz Belića kod Valjeva, trebalo je nedavno da trči u veoma jakoj "listed trci" u Lionu, ali je procenjeno da je bolje da se još malo odmori. Kako se saznaje, Markoni LP će do kraja godine imati još jednu trku, najverovatnije u decembru na stazi od sintetike na pariskom hipodromu "Lonšan", gde se trči, doduše na travi, najprestižnija trka na svetu "Trijumfalna kapija".

Susret vozača iz Mađarske i Srbije na "Kinčem parku"

Tradicionalni kasački susret vozača iz Mađarske i Srbije, održan je u subotu na hipodromu "Kinčem park" u Budimpešti. Jedan od najboljih vozača kasača u Mađarskoj Veljko Mažić, nekada učenik Zvonka Bogdana, ostvario je pobedu u trci "Beograd dij" sa grlom Plej d Gejm (1900m, autostart, 1:17,7), koje je u vlasništvu štale "Drim kečer" iz Sombora (trener Vladimir Pribić), a u ime porodice pehar je primio Branislav Jokić, otac NBA superstara Nikole Jokića.

foto: UKSS

Od naših vozača pobedu je u sulkama zabeležio Subotičanin Goran Zolnaji sa šestogodim grlom Zante Font, dok je Veljko Mažić slavio i sa kasačem Bolidom Lakšmijem (1900m, autostart, 1:16,4). Pobedu je ostvario i Zoltan Vekaš Veki iz Subotice, sa grlom Zam Glik (autostart, 2500m, 1:21,1), a zapažen je svakako bio i poznati vozač, trener i odgajivač kasača Branislav Mukić iz Palića, zatim Kragujevčanin Miodrag Pantić, Vladimir Pribić...

Kurir sport/ Lazar Delić