Foto: Profimedia

osuđen na osnovu optužbi da je učestvovao u zlostavljanju i proterivanju Albanaca

TEROR NAD SRBIMA: Apelacioni sud potvrdio zatvorsku kaznu od 12 godina Zoranu Đokiću zbog navodnog ratnog zločina

Crna Hronika

Apelacioni sud Kosova potvrdio je kaznu od 12 godina zatvora Zoranu Đokiću iz Peći, kojeg je Osnovni sud u Prištini proglasio krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Đokić je presudom Osnovnog suda u Prištini osuđen na 12 godina zatvora 11. februara ove godine.

Proglašen je krivim za zločin "koji je sa kriminalnim grupama počinio protiv civilnog stanovništva, aprila i marta 1999. godine, u naseljima kod Solitera i Kristal u Peći".

Kako je rečeno na izricanju presude u februaru ove godine, Đokić je osuđen na osnovu optužbi da je učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju i proterivanju Albanaca iz svojih kuća.

Uhapšen je na prelazu Jarinje i u pritvoru je od 2. februara 2019. godine. U kaznu mu je uručanato i vreme provedeno u pritvoru, prenosi Koha.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oglasila se saopštenjem u kome se navodi da "odluka takozvanog Apelacionog suda u Prištini da potvrdi presudu Srbinu iz Peći Zoranu Đokiću, od 12 godina zatvora za navodni ratni zločin, pokazuje svu ostrašćenost i jednostranost sudskih instanci u Prištini".

U saopštenju se navodi da je "o ovoj sramnoj presudi Đokićev branilac, koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, obavešten iz medija, te nije dobio pisanu odluku, što je nedopustivo".

"I iz ovoga proizilazi da se presude Srbima donose prema etničkom ključu i svrha im je da se kriminalizuje čitav jedan narod i napravi veštački balans sa zločinima takozvane OVK, čijim se liderima sudi u Hagu. Đokićev advokat iskoristiće mogućnost vanrednog pravnog leka i podneće zahtev za zaštitu zakonitosti, jer su Đokiću i tokom samog procesa povređena brojna prava, a tokom suđenja nijedan svedok ga nije prepoznao kao izvršioca", piše u saopštenju Kancelarije za KiM.

U saopštenju se dalje navodi da se "ovakvim drakonskim kaznama pokušava, ne samo da se Srbi oglase zločincima, već i da se svaki potencijalni povratnik odvrati od dolaska na Kosovo i Metohiju i iskoristi svoja prava".

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviće da svim raspoloživim diplomatskim i pravnim sredstvima pruža pomoć i podršku svim Srbima kojima se sudi pred sudskim instancama u Prištini i to samo zato što nose srpsko ime i prezime, uključujući i slučaj Zorana Đokića", piše u saopštenju.

Kurir.rs/Kosovo.online