Foto: Ž.M.

napredak

USKORO NOVA INVESTICIJA U KRUŠEVCU: Švajcarska kompanija Etampa planira za početak da zaposli oko 40 ljudi!

Srbija

Kruševac je danas posetio vlasnik kompanije „Etampa“ iz Švajcarske Hans Rudolf Haefeli sa saradnicima. Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović sa saradnicima - zamenikom načelnika Gradske uprave Vesnom Anđelić i Nenadom Bogićevićem, iz Odeljenja za investicije, razgovarala je potencijalnim investitorom. Razgovoru je prisustvovao i predstavnik RAS-a Vladimir Jovanović.

- Kruševac je nosilac sertifikata Grada sa povoljnim poslovnim okruženjem, što on po mnogim parametrima i dokazuje. Za sve investitore koji već posluju, ali i planiraju otvaranje kompanija, obezbeđeni su svi uslovi za nesmetan rad i razvoj. To se pre svega odnosi na dobru putnu infrastrukturu, uključujući i ubrzanu izgradnju Moravskog koridora, stabilno i pouzdano snabdevanje električnom energijom koje obuhvata i LED rasvetu, zatim razvijenu gasifikacionu, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, kao i daljinsko grejanje.

foto: Ž.M.

Pritom se poštuju standardi očuvanja životne sredine i u tom kontekstu planira i izgradnja nove regionalne reciklažne deponije, izjavila je čelnica lokalne samouprave. Sve su to razlozi što su mnoge strane kompanije izabrale Kruševac kao željenu destinaciju osim otvaranja, neke su se opredelile i za proširenje proizvodnje. Radna snaga je dobre kvalitativne strukture, a lokalna samouprava u saradnji sa NSZ izlazi u susret investitorima i kroz pomoć u prekvalifikaciji za traženi kadar.

- Kruševac je i jedan od izabranih gradova za pilot projekat dualnog obrazovanja. Nakon prezentacije, gosti su predstavili svoju kompaniju koja posluje u oblasti automobilske industrije, elektronike, građevine,bezbednosne i medicinske tehnologije. U Kruševcu su našli odgovarajuću halu u zakup za nekoliko godina, a planiraju za početak zaposlenje oko 40-ak ljudi, uz perspektivnu mogućnost korišćenja dualnog obrazovanja.

foto: Ž.M.

Uticaj na životnu sredinu je osiguran, sa odgovarajućim standardima. Investicija u Srbiji biće oko 2 miliona evra, ističe gospođa Palurović. Nakon razgovora sa predstavnikom RAS-a Vladimirom Jovanovićem, koji je gostima iz Švajcarske predočio mogućnosti benefita od strane države, „Etampa“ će uputiti Pismo o namerama u kome će precizno predočiti biznis plan, koji planiraju da realizuju u Kruševcu.

Kurir.rs/Ž.M.