Foto: Profimedia / STR / AFP

potvrdio predsednik

ZBOG RATA NARKO BANDI UVODE TURISTIČKI BATALJON: Meksiko angažuje 1.500 pripadnika Nacionalne garde da čuvaju poznate plaže!

Meksiko je obećao danas da će do 1. decembra uspostaviti "turistički bataljon" sastavljen od 1.500 pripadnika Nacinalne garde da obezbede plaže Kankuna i Tukuma, vodećih turističkih destinacija u Karipskom zalivu pogođene poslednjih nedelja oružanim napadima sitnih narko dilera.

Planeta

Ukupno 1.500 agenata Nacionalne garde, ili žandaremerije formirane u martu 2019. godine će biti angažovani da "ojačaju bezbednost" letovališta, rekao je predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador na svojoj dnevnoj konferenciji za novinare danas održanoj u Kankunu.

Dve mlade turistkinje jedna Nemica i jedna Indijka ubijene su krajem oktobra u Tulumu za vreme pucnjave.

Drugi oružani okršaj u Puerto Morelosu kod Kankuna početkom novembra izazvao je paniku medju američkim turistima jednog luksuznog hotela. Dvoje sitnih narko dilera ubijeni su u obračunu dve bande koje su se sporile oko tržišta, navele su vlasti.

Takozvani turistički bataljon će početi da radi 1. decembra u toj oblasti poznatoj i kao Rivijera Maja, rekao je ministar odbrane Luis Kresensio Sandoval.

Rivijera Maja i poluostrvo Jukatan glavne su turističke zone u Meksiku, sedmoj najposećenijoj zemlji na svetu. Turizam predstavlja 8,5 odsto BDP te zemlje.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / STR / AFP