Foto: Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia

estonija

BAUK, BAUK MIGRANATA KRUŽI BALTIKOM Estonci vežbaju postavljanje žičane ograde na granici sa Rusijom: Situacija je opasna i napeta

Estonska vojska je juče započela nenajavljenu vežbu, tokom koje će duž 40 kilometara granice prema Rusiji biti postavljena bodljikava žica, saopšteno je juče.

Planeta
> 09:40h

Skoro 1.700 rezervista bilo je pozvano da učestvuje u ovoj vežbi koja će trajati sve do 25. novembra, a glavni cilj je da se proveri operativna pripravnost vojnika i članovi lanca komandovanja. Estonska vlada želi da testira i saradnju između policije i graničara.

-Ono što se događa u Poljskoj, Litvaniji i Letoniji zahteva jačanje granične infrastrukture i u Estoniji, izjavio je načelnik policije i graničara Elmar Vaher.

Prepreke će biti postavljene na deset lokacija duž granice, na kojima postoji pojačan rizik od ilegalnog ulaska u Estoniju.

Od prošle nedelje u Istočnoj Evropi je dramatično povećan broj migranata koji žele da uđu na teritoriju Evropske unije, a većini je cilj da se dokopaju Nemačke.

Čelnici EU-a optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da podstiče migranate na ilegalan prelazak granice kako bi se osvetio za sankcije nametnute Belorusiji.

-Bezbednosna situacija je zaista opasna i napeta, izjavila je estonska premijerka Kaja Kalas u parlamentu, referirajući na sukobe između migranata i pripadnika bezbednosti na poljsko-beloruskoj granici, iako se Estonija ne nalazi pod direktnom pretnjom, s obzirom na to da, za razliku od Poljske i druge dve pribaltičke države Litvanije i Letonije, ne graniči se sa Belorusijom.

Kurir.rs/Jutarnji list