Foto: Tauseef MUSTAFA / AFP / Profimedia

horor

NISAM TI DOTAKAO KOŽU, NISAM TE SILOVAO?! Vrhovni sud Indije oborio sramnu oslobađajuću presudu čoveku koji je napastvovao dete

Vrhovni sud Indije oborio je kontroverznu odluku višeg suda da oslobodi muškarca koji je napastvovao 12-godišnju devojčicu "jer nije bilo kontakta koža na kožu" sa žrtvom.

Planeta

Odluka, koju je donela žena sudija u Mumbaju u januaru, izazvala je bes javnosti. Aktivisti i pravni stručnjaci upozoravali su da bi mogla da postavi "opasan presedan", obeshrabri žrtve da istupe i zatražili intervenciju najviše sudske instance.

Šta je procenio Vrhovni sud?

Vrhovni sud je u današnjoj presudi naveo da sudije moraju da se fokusiraju na seksualnu nameru a ne na to da li je bilo kontakta sa kožom.

"Ograničavanje na dodirivanje kože je uska i sitničava interpretacija koja može da dovede do apsurdnih interpretacija", ocenio je pravni sajt LajvLo.

U vrlo oštroj presudi, sudije su poručile sudiji iz Mumbaja da je "neosetljivo legitimizovala seksualni napad" i da "poenta nije da se krivac provuče kroz rupe u zakonu".

Slučaj

U decembru 2016. godine, 39-godišnji muškarac optužen je da je neprikladno pipao 12-godišnju devojčicu. Njena majka je rekla da je namamio dete u svoju kuću, dirao joj grudi i pokušao da skine donji deo pidžame.

Na suđenju je osuđen za seksualni napad na dete i određena mu je trogodišnja zatvorska kazna.

Međutim, 12. januara 2017. godine Viši sud u Bombaju na čelu sa sudijom Pušpom Ganedivalom presudio je da pipanje i gnječenje grudi deteta preko majice nije seksualni napad jer nije bilo direktnog kontakta sa kožom, i redukovao je presudu na prekršaj.

Odluka suda izazvala je osudu i bes javnosti i pokrenuto je više peticija i žalbi Vrhovnom sudu.

Vrhovni sud je 27. januara odložio donošenje odluke kako bi razmotrili slučaj. Posle današnje odluke, optuženi će morati da odsluži tri kazne zatvora.

Osuda

Državni tužilac KK Venogopal, koji je bio jedan od potpisnika peticije Vrhovnom sudu, okarakterisao je presudu sudije iz Bombaja kao "skandaloznu" i upozorio da će, ako ne bude odbačena, postaviti opasan presedan.

Venogopal je na suđenju tvrdio da kontakt sa kožom nije "neophodni sastojak" seksualnog zločina.

"Ako sutra neko nosi hirurške rukavice i ženu celu ispipa, na osnovu ove presude neće biti gonjen zbog seksualnog napada. Ovo je skandalozna presuda", rekao je on. "Optuženi je pokušao da skine donji deo pidžame devojčice ali je svejedno pušten da se brani sa slobode", dodao je on.

Bes

Odluka višeg suda koju je, povrh svega, donela žena, naišla je na bes, osudu i kritike aktivista i građanskog društva ali i javnosti koji su je nazvali "odvratnom i neprihvatljivom".

Skrenuta je pažnja da je presuda u ovom slučaju naročito problematična jer je reč o deci koja često ne mogu sama da se zaštite. Mnogi su izrazili zabrinutost da bi posle ovakve presude mnoga deca bila u još večem riziku u zemlji gde je seksualno nasilje poprimilo odlike epidemije i gde se desetine hiljada slučajeva prijavljuje svake godine.

Vladina studija iz 2007. godine pokazala je da su dva od tri deteta u Indiji fizički zlostavljana a da je 53 posto od gotovo 12.300 anketirane dece pretrpelo jedan ili više oblika seksualnog nasilja.

Aktivisti upozoravaju da su ove brojke, nažalost, mnogo veće jer se mnogi slučajevi zlostavljanja ne prijavljuju, naročito ako su zlostavljači članovi porodice ili ljudi koje žrtve poznaju.

Kurir.rs