Foto: AP

FIFA U PROBLEMU

SVE SE OPET VRTI OKO NOVCA! Evo zašto su nacionalne lige i UEFA protiv Mundijala na svake dve godine!

Da li iko pita išta igrače ili je samo bitan novac, upitao je uticajni novinar agencije "Rojters" Osjan Šajn

Fudbal
> 01:09h

Svetska fudbalska federacija (FIFA) planira da se Svetsko prvenstvo održava na svake dve godine. Međutim, da to neće ići glatko postalo je jasno kada su UEFA i KOMNEBOL, evropska i južnoafrička konferederacija, odbacile taj predlog. Sada je jasno i zašto.

Nacionalne lige i UEFA bi, ukoliko se Svetsko prvenstvo pomeri sa četiri na dve godine, izgubile čak osam milijardi evra po sezoni. To su prognoze na osnovu izgubljenog novca od TV prava i komercijalnih ugovora, prenosi Rojters.

Češća međunarodna takmičenja i dodatne utakmice mogle bi da utiču na nacionalne lige, koje bi morale da smanje broj timova i čak promene raspored mečeva tokom radnih dana u sedmici.

Da je ideja FIFA ozbiljna govore i reči predsednika te organizacije Đanija Infantina da se raspravlja o tome da se Mundijal igra na dve godine. Međutim, UEFA je odmah stala protiv i čak osnovala sa KONMEBOL-om takmičenje u kome bi se sastali šampioni te dve konfereracije, za početak. Italija i Argentina prvi igraju, a postoji plan i da se proširi sve to u narednim godinama.

Ostaje nam da upitamo samo – kuda ide fudbal?

Da li iko pita išta igrače ili je samo bitan novac?

Kurir sport