Foto: Marina Lopičić

težak prekršaj

PODNETA DISCIPLINSKA PRIJAVA PROTIV SUDIJE: Povredio načelo nepristrasnosti zbog čega je stranka oštećena?

Crna Hronika

Turističko ugostiteljsko trgovinsko društvo "Kopaonik" a. d. iz Blaca, čiji je zakonski zastupnik i predstavnik akcionara Ratko Lazović iz Blaca, podnelo je disciplinsku prijavu za težak disciplinski prekršaj protiv sudije Privrednog apelacionog suda u Beogradu, Jovana Kordića.

- Zbog toga što je kao predsednik veća u predmetu učinio težak disciplinski prekršaj, zbog nesavesnog vršenja sudijske funkcije i to zbog povrede načela nepristrasnosti, propuštanja da traži izuzeće u predmetu u kom postoji razlog za izuzeće i zbog uzimanja predmeta u rad kojim neopravdano dostupa od reda kojim su primljeni, a usled kojeg je nastupila veća šteta u imovini stranke u postupku - navodi se u prijavi i dodaje:

- Predlažem da disciplinski tužilac pokrene predlog za vođenje disciplinskog postupmka protiv postupajućeg sudije Privrednog apelacionog suda, Jovana Kordića, te da nadležna disciplinska komisija nakon sprovedenog postupka usvoji predlog disciplinskog tužioca za teži disciplinski prekršaj i izrekne disciplinsku sankciju - umanjena plate od 50 odsto godinu dana i zabranu napredovanja u trajanju od tri godine, te da u skladu sa Zakonom pokrene postupak za razrešenje sudije Jovana Kordića.

U obrazloženju ove prijave, navodi se "da je sudija Jovan Kordić, koji je postupao u gorenavedenom predmetu, do decembra 2009. godine bio sudija Privrednog suda u Beogradu kada je kao i većina njegovih kolega razrešen funkcije".

- Nakon toga, iste godine zasniva radni odnos kod tuženog na mesto direktora pravne službe. Na ovom radnom mestu radio je do maja 2013. Te godine je kao i mnoge sudije koje su lustrirane vraćen na rad po odluci Ustavnog suda Srbije na mesto v. d. predsednika Privrednog suda u Beogradu. Imajući u vidu da je sudija Jovan Koridć nekoliko godina bio visoko pozicioniran kod tuženog, da je zastupao u parnicama kod mnogih sudova tuženog, bio je dužan da se izuzme u ovom predmetu, jer ova okolnost sasvim sigurno dovodi u sumnju njegovu nepristrasnost - stoji u obrazloženju.

Takođe, kako piše u prijavi koju je podneo Ratko Lazić, traži se da se proveri da li postoje osnovi sumnje da su se ovakvim postupanjem sudije Jovana Kordića ostvarili elementi bića krivičnog dela - Kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika. - U skladu sa tim obavestiti i nadležno tužilaštvo za suzbijanje korupcije, jer je reč o krivičnom delu za koje postoji obaveza prijavljivanja po službenoj dužnosti - navodi se na kraju prijave.

Inače, ime sudije Jovana Kordića i ranije se pominjalo u javnosti, uglavnom zbog izvesnih nepravilnosti u radu i sumnjivih sudijskih odluka.

(Kurir.rs)