Foto: Kurir.rs/Ž.M.

Opština Varvarin pomaže buduće akademce

RASPISAN KONKURS ZA STIPENDIRANJE NAJBOLJIH STUDENATA: Ovo su uslovi! Varvarin daje stipendiju veću od republičke

Srbija

Komisija za stipendiranje studenata opštine Varvarin raspisala je Konkurs za dodelu stipendija za studente sa teritorije ove pomoravske opštine, za školsku 2021/22 godinu.

Pravo na opštinsku stipendiju imaju studenti koji su u tekućoj školskoj godini prvi put upisali drugu godinu studija prvog stepena, osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije, godinu drugog stepena studija, master akademskih studija, specijalističke strukovne studije, specijalističke akademske studije i godinu trećeg stepena studija doktorske studije na visoko školskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija, na režimu finansiranja iz budžeta Republike Srbije.

foto: Kurir.rs/Ž.M.

-Uslovi su da je student državljanin Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji opštine Varvarin ili izbeglo i raseljeno lice sa boravištem na teritoriji opštine Varvarin najmanje 5 godina pre raspisivanja Konkursa, da postiže rezultate u studiranju izražene kroz visoku prosečnu ocenu najmanje 8 na prethodnoj godini studija, da nije korisnik republikog kredita ili stupendije i da nije u radnom odnosu, kaže Marija Đorđević, predsednica Komisija.

foto: Kurir.rs/Ž.M.

Prema njenim rečima, pravo na stipendiju ostvaruju studenti najduže do navršene 26 godine starosti, a studenti doktorskih studija do navršenih 29 godina starosti. Stipendija se može dodeliti u skladu sa uslovima Konkursa i studentima koji su tokom školovanja promenili visokoškolsku ustanovu.

-Uz prijavu na Konkurs studenti podnose potvrdu i uverenje fakulteta o upisanoj narednoj godini studija sa prosečnom ocenom iz prethodne godine studija od najmanje 8, uverenje o prebivalištu, odnosno boravištu, očitanu ličnu kartu i kopiju tekućeg računa, potvrdu ili uverenje Republičkog Fonda PIO, ispostave u Varvarinu, da nisu u radnom odnosu. Opštinska uprava opštine Varvarin, po službenoj dužnosti, moći će da pribavi potvrde iz Fonda PIO, kao i uverenje o prebivalištu, odnosno boravištu, tako da su studenti dužni da donesu uz prijavu samo potvrdu ili uverenje fakulteta o upisanoj narednoj godini studija sa prosečnom ocenom iz prethodne godine studija, očitanu ličnu kartu i kopiju tekućeg računa”, ističe predsednica Komisije.

Konkurs će trajati do 30. novembra 2021. godine. Utvrđena visina studentske stipendije za školsku 2021/22 godinu je 9.000,00 dinara, što je više u odnosu na republičku, koja iznosi 8.400,00 dinara.

Kurir.rs/Ž. M.