Foto: STR / AFP / Profimedia

u nigerijskim teritorijalnim vodama

REAGOVALI U ODBRANI: Patrola danske mornarice u pucnjavi ubila četiri pirata u Gvinejskom zalivu

Četiri pirata ubijena su u pucnjavi sa danskom ratnom mornaricom koja patrolira Gvinejskim zalivom od početka novembra, saopštila je danska vojska.

Planeta

"Niko od danskih vojnika nije ranjen, ali je pet pirata pogođeno. Četiri su poginula, a jedan je ranjen", navodi se u saopštenju.

Incident se dogodio kada je fregata Esbern Snare u sredu, 24. novembra, pokušala da zaustavi gusarski brod u nigerijskim teritorijalnim vodama, koji je otvorio vatru na danske vojnike.

"Danske snage ispalile su hice upozorenja, u skladu sa svojim ovlašćenjima. Pirati su zatim pucali na danske vojnike. Oni su reagovali u legitimnoj odbrani i uzvratili", dodaje se u saopštenju.

Danska premijerka, koja obilazi to područje i čija je poseta fregati otkazana u četvrtak popodne, ocenila je da su akcije danskih vojnika "verovatno sprečile konkretne napade pirata na brodove u tom području".

Esbern Snare je "na taj način dao veliki i važan doprinos bezbednosti u Gvinejskom zalivu", rekla je Mete Frederiksen na konferenciji za novinare.

Gusarski brod je potonuo nakon pucnjave, a osam pirata se ukrcalo na danski brod, na kojem je pružena pomoć teško ranjenoj osobi.

Кopenhagen je u martu izvestio da su pomorske snage poslate da se bore protiv piratskih napada u tom sve opasnijem delu sveta.

Kurir.rs/Jutarnji list