Foto: Printskrin

Spektakularna racija

VELIKA AKCIJA POLICIJE! 2 GODINE JURILI ZLOGLASNE HULIGANE BARSELONE: Zaplenili oružje, 300.000 evra, 5000 biljaka marihuane VIDEO

Fudbal

Španska nacionalna policija uhapsila je 14 "najnasilnijih članova" Barselonine navijačke grupe "Boixos Nois" (Loši momci).

Velika akcija policije je trajala gotovo dve godine. Policija je upala u sedište navijačke grupe i još 18 stanova gde je zaplenila 300.000 evra, kilogram kokaina, 5.000 biljaka marihuane, desetine komada oružja, kao i nacističku propagandu.

- Takođe je zaplenjen razni supremacistički materijal (koji propagira superiornost neke grupe na rasnoj, religijskoj ili drugoj osnovi), a povezan s radikalnom navijačkom grupom 'Boixos Nois' i bajkerima 'Hells Angels' kojoj je pripadao jedan od vođa - navedeno je u saopštenju.

Tiče se časopisa, simbola i zastava povezanima s Hitlerovim režimom, kao i fotografijama "Firera".

Policija je blokirala više od 20 bankovnih računa, zapečatila tri stambena objekta i 27 vozila te zaplenila preko 300.000 evra u gotovini za koje pretpostavlja da je zarađeno putem nezakonitih poslova organizacije.

Istraga je otvorena početkom 2020. godine kada su istražitelji uočili vezu između kriminalnih aktivnosti i grupe Boixos Nois "koja je delovala kao prava kriminalna organizacija s hijerarhijom i disciplinom, te uz nasilni karakter kojeg su pokazivali prema drugim organizacijama s kojima su se sporili u područjima svog delovanja".

Policija tvrdi kako se grupa finansira putem trgovine raznim vrstama droge i da je uvozila zabranjene anaboličke preparate, čije je poreklo nepoznato a koji konzumiranjem mogu imati smrtne posledice.

Otkriven je i stan gde su navodno pripadnici grupe podvodili žene pa prostitucijom dodatno finansirali svoje aktivnosti, uglavnom organizovanjem koncerata i sportskih događaja "putem kojih su širili mržnju, neprijateljstvo i nasilje prema drugim ranjivim ili protivničkim grupama".

Navijačka grupa Boixos Nois osnovana je 1981. kada su širom Evrope nicale organizovane navijačke grupe. Od tada je učestvovala u raznim neredima a najcrnji događaj zbio se 1991. kada su petorica članova grupe prebili do smrti 20-godišnjeg navijača gradskog rivala Espanjola, koji je postao prva navijačka žrtva u Španiji.

U januaru 2020. su poslednji put učestvovali u većim neredima i to u Valensiji gde su se pored stadiona Mestalja sukobili s Valensijinom navijačkom grupom "Yomus".

Kurir sport