Foto: Shutterstock/Mariana Rusanovschi

arheologija

ARHEOLOZI U PERUU PRONAŠLI MUMIJU STARU 800 GODINA: u grobnici su bili keramika, ostaci povrća, kameno oruđe...

Tim stručnjaka pronašao je na centralnoj obali Perua mumiju za koju se procenjuje da je stara najmanje 800 godina, rekao je jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju.

Planeta

Arheolog Piter Van Dalen Luna rekao je da je reč o mumificiranim ostacima osobe iz kulture koja se razvila između obale i planina te južnoameričke zemlje i da je otkrivena u regiji Lima.

"Glavna karakteristika mumije je da je celo telo bilo vezano užadima i da su ruke prekrivale lice, što bi bio deo lokalnog obrasca pogreba", dodao je Van Dalen Luna sa državnog Univerziteta San Markos, napominjući i da pol mumije još nije utvrđen ali da se zna da su to ostaci osobe koja je živela u visokom andskom području.

Mumija je pronađena unutar podzemne strukture na periferiji grada Lime, u grobnici, u kojoj su bili i votivni darovi poput keramike, ostatka povrća i kamenog oruđa.

Peru - dom čuvenog spomenika Maču Pikču - dom je i stotinama arheoloških nalazišta iz kultura koje su se razvile pre i posle carstva Inka, koje je dominiralo južnim delom Južne Amerike pre 500 godina, od južnog Ekvadora i Kolumbije do središnjeg Čilea.

Kurir.rs/Agencije