Foto: Profimedia, Shutterstock

dobitni tandem

PIŽON PRESREĆAN ZBOG DEKIJEVOG POZIVA: Legenda neće raditi samo sa MLADIMA, već i sa svim igračima CRVENE ZVEZDE

Vladimir Petrović sa zadovoljstvom prihvatio poziv svog "fudbalskog oca"

Fudbal

Povratak Vladimira Petrovića Pižona na treninge Crvene zvezde izazvao je veliku pažnju domaće sportske javnosti. Četvrta Zvezdina zvezda ponovo je obukao trenerku, uzeo pištaljku u ruke i počeo da svoje znanje deli sa fudbalerima crveno-belih.

- Naš trener Dejan Stanković želeo je da Vladimira Petrovića Pižona priključi stručnom štabu. Rekao je to nama iz uprave, što smo mi naravno odobrili. Pa, Pižon je legenda, veliko ime, četvrta Zvezdina zvezda - priča za Kurir Mitar Mrkela, sportski direktor Crvene zvezde i dodaje:

foto: www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitic

- Važno je istaći da Vladimir Petrović neće raditi samo sa mladim fudbalerima, kako su se pojavile prvobitne informacije, već i sa svima ostalima. Drago mi je da je tu gde jeste, jer od njega ima uvek mnogo toga da se nauči. Mogu da kažem da se obradovao Dekijevom pozivu i da je sa velikim zadovoljstvom prihvatio svoj novi poziv.

foto: www.crvenazvezdafk.com

Jaka je veza između Dejana Stankovića i Vladimira Petrovića Pižona. Toliko jaka, da Dejan u mnogim razgovorima Pižona često nazove svoje "fudbalskim ocem". Dok je Dejan igrao u mlađim kategorijama, Pižon mu je bio trener u omladincima. Bila je to generacija koja je u to vreme proglašena za najbolju i istoriji kluba, a činili su je sjajni igrači od kojih su dobili profesionalne ugovore - Dejan Stanković, Zoran Urumov, Marko Mitrović, Nikola Lazetić, Goran Drulić, Jovan Veselinović, Nenad Stanković, Srđan Jeremić, Ivan Gvozdenović, Nenad Lalatović i Miloš Drobnjak.

foto: www.crvenazvezdafk.com

Bez obzira što je Dejan Stanković debitovao za Crvenu zvezdu sa 16 godina 11. februara 1995. na Omladinskom stadionu na utakmici sa OFK Beogradom (2:1), prekretnica u njegovoj karijeri bio je meč protiv Kajzerslauterna. A, na klupi crveno-belih sedeo je Vladimir Petrović Pižon, koji je u toj utakmici u svemu nadvisio Ota Rehagela.

foto: Starsport©

Tog 26. septembra 1996. u Beogradu je igrana revanš utakmica između Zvezde i Kajzerslauterna u 2. kolu Kupa pobednika Kupova. Dve nedelje pre toga Nemci su slavili kod kuće rezultatom 1:0. Marakana je bila puna "do vrha" i to je bio, do tada, najveći Zvezdin meč posle "zlatne generacije 1991". Dejan Stanković nije utakmicu počeo u prvoj postavi.

foto: CZ Marketing

- Sedeo sam baš ispod šefa i kako se približavao odmor počeo je da mi priča u uvo. Rekao je: Vidiš gde pucamo, na sredini. Ljubojević je stalno sam umesto da vuče njihovog štopera. Uđi i poveži - pričao je Dejan Stanković.

foto: Starsport©

I Deki je poslušao Pižona, povezao redove, a Crvena zvezda je posle 1:1 u regularnih 90 minuta dotukla Nemce sa još tri gola i ubedljiv trijumf u porodužecima od 4:1. Dejan Stanković bio je tvorac preokreta i strelac dva gola.

foto: Ana Paunković

To je ta nit koja povezuje Dejana i Pižona, nit koja bi mogla da bude ključ uspeha pred utakmicu u Bragi 9. decembra u Ligi Evrope i nit koja bi mogla da Crvenoj zvezdi donese petu titulu u nizu.

Kurir sport/A. Radonić