Foto: Young Ho / ddp USA / Profimedia

zdravstveni sistem pod punim opterećenjem

REKORDAN BROJ NOVOZARAŽENIH U JUŽNOJ KOREJI: Sve više ljudi ima teški oblik korone, stručnjaci upozorili na opadanje antitela

U Južnoj Koreji je zabeležen novi dnevni rekord sa 5.123 novozaražene osobe korona virusom, a u bolnicama se nalazi 723 pacijenta sa teškim oblikom kovida-19, što je takođe rekordno veliki broj.

Planeta
> 07:58h

Vlada Južne Koreje odlučila je u ponedeljak da sačeka sa daljim ublažavanjem ograničenja vezanih za bolest kovid-19, pošto je zdravstveni sistem pod punim opterećenjem zbog velikog broja obolelih i umrlih, a preti i novi, omikron soj.

Teški oblici bolesti su u velikom porastu. Od početka novembra, kada je bilo manje od 400 teških pacijenata, krajem meseca Južna Koreja je imala više od 700 slučajeva. Više od 84% teško obolelih ima 60 ili više godina. Stručnjaci su upozorili na opadanje nivoa antitela i savetuju svim starijim osobama da se vakcinišu.

Ministar unutrašnjih poslova Jeon Hae-cheol zalaže se za strože epidemijske mere kako bi se olakšalo suočavanje sa novim sojem korona virusa. Za sada nije potvrđen nijedan slučaj zaraze omikronom.

Smrtnost u Južnoj Koreji od zaraze korona virusom iznosi 0,81 odsto. Vakcinisano je skoro 80 ​​odsto od 52 miliona stanovnika.

Kurir.rs/Jutarnji list