Foto: Pozar, Srbija, Tanjug

Počinje evakuacija stanovnika na Mokroj gori

Zamenik načelnika sektora za vanredne situacije Đorđe Babić rekao je da je teško precizno reći kolika je površina požara koji je zahvatio Taru, kao i da će spasilačke ekipe učiniti sve da stanovništvo bude na sigurnom

Srbija
> 23:42h

BEOGRAD - Požar na Tari i dalje bukti, a počinje i evakuacija stanovništva iz sela Oštrelj na Mokroj Gori, izjavio je u nedelju veče zamenik načelnika sektora za vanredne situacije Đorđe Babić.

"Počinjemo evakuaciju i na terenu su pored vatrogasaca i pripadnici žandarmerije", kazao je Babić. On je rekao da je teško precizno reći kolika je površina požara koji je zahvatio Taru, kao i da će spasilačke ekipe učiniti sve da stanovništvo bude na sigurnom.

Prema poslednjim procenama na Tari je gorelo više od 300 hektara četinarske šume, a ugroženo je stanovništvo u selu Zaovine. U Srbiji trenutno gori oko 10 velikih požara.

Pored Tare požari bukte i na Čigoti na Zlatiboru, a spasioci se sa vatrom bore i na više lokacija u Vranju, Čačku, kod Prokuplja, Zvornika i Ljubovije.

Požar na Kopaoniku pod kontrolom

Požar u podnožju Kopaonika je pod kontrolom, a vatrogasci se bore da vetar ne razbukta vatru i raširi je na delove koji nisu bili zahvaćeni požarom, izjavio je u nedelju veče komandant kruševačke vatrogasno-spasilačke jedinice Vladica Stanković.

"Vetar koji je počeo da duva stvara probleme, jer može da odnese iskre na delove koji nisu bili zahvaćeni požarom. Borimo se, imamo dovoljno ljudi i tehnike i očekujem da će požar ostati pod kontrolom", rekao je Stanković.

On je naveo da vatrogascima veliku pomoć pružaju meštani, kojih je na terenu trenutno više od 50 i koji su na raspolaganje stavili svu svoju mehanizaciju.

Požar je u podnožju Kopaonika, na području naselja Grabovnica u opštini Brus, izbio u četvrtak ujutru, gasilo ga je više od 150 ljudi, kako vatrogasaca iz Kruševca i Brusa, tako i njihovih kolega iz Vojvodine, pripadnika policije, radnika preduzeća Srbijašume, meštana, kao i helikopter Vojske Srbije, koji je imao nekoliko preleta.

Požarom je bilo zahvaćeno više od 200 hektara četinarske i borove šume i niskog rastinja, a kuće i stanovništvo nisu bili ugroženi.