Foto: EPA

ruski predsednik upozorio

PUTIN ODLUČNO: NATO ne sme više da ide na istok, tražićemo ganrancije od Zapada!

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će Moskva tražiti garancije od Zapada da neće biti daljeg širenja NATO-a na istok ni razmeštanja oružja alijanse u blizini ruskih granica.

Planeta

Putin je u Kremlju, prilikom prijema akreditiva stranih ambasadora, rekao da će Rusija tražiti "čvrste, pouzdane i dugoročne garancije sopstvene bezbednosti".

"U dijalogu sa SAD i njihovim saveznicima insistiraćemo na izradi konkretnih sporazuma koji bi isključili bilo kakvo dalje kretanje NATO-a na istok i razmeštanje sistema naoružanja koji nam prete iz neposredne blizine ruske teritorije", rekao je Putin.

Putinova izjava dolazi u vreme zabrinutosti Kijeva i Zapada zbog navodnog plana Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Ruski zvaničnici uzvraćaju na te tvrdnje izražavanjem zabrinutosti zbog jačanja snaga ukrajinske vojske u blizini područja na istoku Ukrajine koje je pod kontrolom proruskih separatista.

Putin je juče oštro upozorio NATO da ne raspoređuje vojnike i oružje u Ukrajinu, rekavši da je to "crvena linija" za Moskvu i da će izazvati "snažan odgovor".

Prethodno su ministri spoljnih poslova članica NATO-a upozorili Rusiju da bi svaki pokušaj dalje destabilizacije Ukrajine bio skupa greška.

Kurir.rs