bogatstvo na rudniku

DUŠKOVO IMANJE JE PRAVA ARHEOLOŠKA RIZNICA! Na ovom mestu je pronašao čak dva artefakta OGROMNE ISTORIJSKE VREDNOSTI (VIDEO)

Srbija
> 15:35h

Imanje Duška Mirkovića je riznica pravog arheološkog bogatstva jer je u poslednjih nekoliko godina u malinama u dvorištu pronašao čak dva artefakta.

Prvo je još u detinjstvu pronašao rimski tropreg, kompoziciju iz tri dela -koju su činili tri konja, kola i ratnik sa kopljem u ruci, da bi pre deset godina u cigli koju je razbio otkrio minijaturnu figurinu s početka 2. veka.

foto: Kurir Tv

"Pronašao sam ga u kalupu, kad sam ga razbio unutra je bila figurina koja odaje erotski položaj žene. Ona potiče iz 113. godine, za vreme rimskih osvajanja ovih prostora i vladara Septimija Severa. Pravila se u našem današnjem kraju u skladu sa tadašnjim umetničkim trendovima. Mala je, negde oko 100 grama teška i 10-ak centimetara dugačka", kaže Mirković i dodaje da je figurina malo skulpturno delo koje staje u šaku.

Vrednost figurine procenjena je na 50.000 evra, a u muzeju je dobio i potvrdu da je reč o kulturnom dobru.

"Imam dokument, oni imaju pravo prečne kupovine, ali mi smo rešili da je zadržimo", poručio je Duško, opijen lepotom ovog izlivka.

foto: Kurir Tv

Figurica žene je bronzane boje, ima svoju patinu i jedan sloj koji je pokazatelj koliko je zaista stara. Na njoj se nalazi i pomalo bakra.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: