Foto: Shutterstock

boris u problemu

ZATVORILI ZEMLJU, UKRALI IM BOŽIĆ A ONDA ORGANIZOVALI ŽURKU: Britanci besni posle snimka premijerove zabave za praznike VIDEO

Televizija ITV domogla se snimka visokih zvaničnika Britanije kako pričaju o žurci organizovanoj u Dauning stritu u decembru prošle godine, kada je na snazi bio lokdaun.

Planeta
> 14:53h

Tadašnja sekretarka za štampu Alegra Straton snimljena je kako se šali sa kolegama dok se pripremaju za konferenciju za novinare. "Ova fiktivna zabava je bila poslovni sastanak bez mnogo fizičke distance".

Ostrvski mediji sada su obelodanili da je žurka bila održana 18. decembra i da je na njoj bilo "nekoliko desetina" ljudi.

U tom trenutku na snazi je bio treći stepen mera koji je zabranjivao okupljanja unutra i susret najviše šest osoba na otvoenom.

Dan posle navodne žurke, premijer Boris Džonson održao je dramatičnu konferenciju za štampu, gurnuvši Longon u još dramatičniji lokdaun - dozvoljeno okupljanje maksimum dve osobe na otvorenom i otkazavši Božić.

Straton je 22. decembra pripremala konferenciju za štamu na kojoj se šalila o zabavi - sa koje je snimak, da bi 6. januara bio uveden nacionalni lokdaun.

Ministar zdravlja Sadžid Džavid i drugi ministri danas su odbili da se pojave na bilo kojoj nacionalnoj televiziji i objasne snimak nasmejanih zvaničnika kako se šale o žurci.

Da situacija bude još gora, osim toga što su dopustili da se zabava organizuje, premijerova kancelarija je demantovala da je bilo žurke i nastavljaju to da čine uprkos snimku koji je emitovan po svim televizijama.

Javnost i političari sada su pozvali Borisa Džonsona da objasni - i to tokom dananjeg dana - šta se dogodilo u Dauning stritu.

Boris besan

Džonson je obraćajući se donjem domu rekao da je bio "besan" kada je video snimak osoblja Dauning strita kako se šali i priča o zabavi.

Premijer se izvinio zbog utiska koji snimak odaje ali je rekao da je "više puta uveravan" da nikakve zabave nije bilo.

Torijevac Rodžer Gejl rekao je BBC-u da premijer mora kako valja da objasni šta se dešavalo i upozorio ga da bi "zamazivanje očiju Donjem domu parlamenta značilo poziv na ostavku". Takođe je odbacio predlog da Džonsonov šef osoblja bude otpušten zbog ovoga rekavši da "riba smrdi od glave".

Priče o zabavi, koju zvaničnici uporno demantuju, su žestok udarac za porodice onih koji su umrli od kovida, ali i za ostale koji su morali da poštuju pravila zabrane okupljanja, navode besni Britanci.

U odvojenom incidentu, Ministarstvo obrazovanja potvrdilo je izveštaje da je tadašnji sekretar Gavin Vilijamson organizovao zabavu za svoje kolege 10. decembra prošle godine, u trenutku kada je London bio u lokdaunu.

Iako navode da je Vilijamson održao govor, a zaposleni su se okupili u bašti restorana i pili vino, ministarstvo priznaje da im je tajming bio pogrešan.

Tabloidi sada pišu da je Boris "pritisnuo dugme za paniku" i sazvao hitan sastanak povodom širenja omikron varijante koronavirusa kako bi skrenuo pažnju javnosti sa priče o zabavi i izbegao neprijatna pitanja poslanika.

Kurir.rs