Foto: Tibor Bognar / Alamy / Alamy / Profimedia

očuvanje nasleđa

MOJA DEDOVINA NEĆE BITI HOTEL: Francuski grof traži da mu se vrati dvorac jer su nadležni prekršili sporazum iz 19. veka

Francuski grof zatražio je da mu se vrati porodični zamak, pošto lokalne institucije planiraju da ga pretvore u luksuzni hotel.

Planeta

Kako prenosi Indipendent, grof je osudio planove da se istorijski dvorac njegove porodice pretvori u hotel sa pet zvezdica, tvrdeći da nadležni krše sporazum iz 1880ih, prema kome se obavezuju da namena objekta nikada neće biti promenjena.

Dvorac Šantili je inače u vlasništvu Francuskog instituta, kome ga je 1886. godine zaveštao Anri Orleanski.

Sada se njegov naslednik Žan Orleanski - grof de Pari, protivi planovima da se deo imanja pretvori u hotel, rekavši da je, kada je ustupljen Institutu, to učinjeno uz upozorenje da se namena imovine neće menjati.

Planovi su da se paviljon u zamju pretvori u luksuzni hotel sa spa-centrom i restoranom, gde bi noćenje bilo 760 evra.

Grof se pozvao na stroge detalje zaveštanja, koji zabranjuju pozajmicu ili prodaju hiljada predmeta i slika u zamku. Sporazum takođe podrazumeva da Institut ne sme da menja mesta okačenih slika ili vrši bilo kakve promene u spoljašnjoj ili unutrašnjoj arhitekturi zamka.

On tvrdi da planirana izgradnja hotela poništava zaveštanje Institutu, i da sada zato imanje treba da bude vraćeno porodici Orlean. Zajedno sa bratom Eodom, poslao je pismo nacionalnom finansijskom tužiocu Žan-Fransoa Boneru u kome je izrazio "rastuću zabrinutosti" za imanje. Braća su zatražila da budu proglašeni "direktnim žrtvama" promena.

Pomenuli su i "sumnjivi nestanak određenih dela", aludirajući na umetničku kolekciju zamka - drugu najveću kolekciju antičkih slika u Francuskoj posle Luvra.

Planovi hotela su već stavljeni na čekanje nakon što je administrator imanja, Didije Sel, dao ostavku u julu zbog, kako je tvrdio, nameštenog tendera.

Dvorac Šantili nije prvo istorijsko imanje koje je delimično pretvoreno u hotel - deo pariske palate Versaj, odnosno nekadašnja gostinjska kuča Gran kontrol, pretvoren je u luksuzni hotel sa 14 soba, spa centrom i restoranom, koji je otvoren u junu 2021.

Kurir.rs