Foto: Profimedia

tragedija vojnog vrha indije

KOMANDANT INDIJSKE VOJSKE POGINUO U PADU HELIKOPTERA: 2015. prvi put izbegao smrt! Pad Mi-17 za njega ovaj put bio je koban!

Planeta
> 16:40h

Načelnik Generalštaba indijske vojske general Bipin Ravat, kao i nekolicija još visokih oficira tragično je izgubio život jutro u padu helikoptera Mil Mi-17V5 inijskog vazduhoplovstva.

Nsreće se dogodila u brdima Nilgiri nekoliko minuta pre planiranog sletanja, a pretpostavlja se da je do tragedije došlo usled slabe vidljivosti.

„Sa dubokim žaljenjem, sada je konstatovano da su general Bipin Ravat, gospođa Madhulika Ravat i još 11 osoba su poginuli u nesrećnoj nesreći“, navodi se u saopštenju indijskih vazduhoplovnih snaga.

foto: EPA

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da je general Ravat radio na različitim temama u vezi sa oružanim snagama, uključujući i reformu odbrane.

"Poneo je sa sobom bogato iskustvo služenja u vojsci. Indija nikada neće zaboraviti njegovu izuzetnu službu", rekao je Modi.

Rajnat Sing, indijski ministar odbrane, rekao je da je Ravatova prerana smrt „nenadoknadiv gubitak za oružane snage i zemlju“.

„General Ravat je služio zemlji sa izuzetnom hrabrošću i marljivošću. Kao prvi načelnik štaba odbrane pripremao je planove za koheziju naših oružanih snaga“, rekao je Sing.

foto: EPA

General Bipin Ravat, bivši načelnik indijske vojske, imenovan je za prvog načelnika štaba odbrane 30. decembra 2019. On je takođe bio na čelu posebnog odeljenja u ministarstvu odbrane pod nazivom Odeljenje za vojne poslove.

Rođen 1958. u himalajskoj državi Utarakand, Ravat je trebalo da se povuče sa funkcije 2023. Ministarstvo odbrane je 2019. godine posebno izmenilo pravila službe uvođenjem nove klauzule koja dozvoljava načelniku štaba odbrane da služi do 65 godina.

General Ravat je primljen u peti bataljon, jedanaestu Gorkha indijske armije, bataljon kojim je komandovao njegov otac, u decembru 1978. Komandovao je pešadijskim bataljonom duž linije stvarne kontrole (granica sa Kinom) u istočnom sektoru; Sektor Raštrija; pešadijska divizija u dolini Kašmira; i korpus na severoistoku. Imao je dugo iskustvo u ratovanju na velikim visinama i proveo je više od 10 godina vodeći protivpobunjeničke operacije u Kašmiru i severoistočnom delu zemlje. Dok je služio u UN u Kongu, dva puta je nagrađivan pohvalom komandanta snaga.

General Ravat preživeo je pad helikoptera u okrugu Dimapur u državi Nagaland 3. februara 2015.

Kurir.rs/Sputnik international