Foto: AP

analiza

KO NAPADA EVROPSKE HRIŠĆANE? U 5 zemalja EU im je najteže, broj zločina iz mržnje veći za 70 odsto! VIDEO

Grupa za praćenje progona hrišćana objavila je ove nedelje veliki izveštaj koji beleži uznemirujući porast antihrišćanskih zločina iz mržnje u Evropi.

Planeta

Opservatorija za netoleranciju prema hrišćanima u Evropi (OIDAC) sa sedištem u Beču otkrila je da su zločini iz mržnje usmereni na hrišćane u Evropi porasli za neverovatnih 70 odsto između 2019. i 2020. godine, sa najvećom učestalošću u Francuskoj i Nemačkoj.

OIDAC-ov „Top 5 – Izveštaj 2019/2020“, proizvod dvogodišnjeg istraživanja, objavljen je povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obeležava 10. decembra. Izveštaj pokazuje „mnoštvo incidenata i primera zločina iz mržnje kao vandalizma crkve i druge pretnje verskim slobodama u pet evropskih zemalja u kojima je identifikovao najteže izazove za hrišćane.

Grupa je otkrila da su dve glavne preteće dinamike koje negativno utiču na živote evropskih hrišćana „sekularna netolerancija“ i „islamsko ugnjetavanje“.

„Dok je sekularna netolerancija pokretačka dinamika u većini slučajeva i oblasti života koje smo primetili, islamsko ugnjetavanje se uglavnom javlja u koncentrisanim žarišnim područjima, u kojima su hrišćani preobraćenici grupa koja je najviše pogođena zajedno sa drugim rezidencijalnim hrišćanima“, navodi se u izveštaju.

„Ova pojava se može pojaviti u različitim oblicima, kao što je vandalizam — antireligijski motivisani napadi na crkve i hrišćanske zgrade — ili čak zločini iz mržnje protiv hrišćana protiv pojedinaca“, rekla je direktorka OIDAC-a Medlin Enklberger.

Enklberger je napomenula da se ovaj fenomen manifestuje i u progresivnom ograničavanju osnovnih prava, kao što su sloboda izražavanja, sloboda veroispovesti, sloboda savesti, ugovorna sloboda i roditeljska prava.

U pripremi izveštaja od 60 stranica, OIDAC se fokusirao na 5 zemalja u Evropi sa najviše društvenih problema i sukoba koji utiču na prava i slobode hrišćana, a to su: Nemačka, Francuska, Španija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Podvlači ono što njeni autori nazivaju „dinamikom sekularizacije koja je prožeta ideološki koja je izazvala kulturnu promenu na svim nivoima društva, jer pokušava da religiju potisne u privatnu sferu i ignoriše činjenicu da vera igra vitalnu ulogu u zdravom društvu.

Veliki deo neprijateljstva prema hrišćanstvu potiče od „snažne, a ponekad čak i ekstremne opozicije hrišćanskom moralu koji proizilazi iz suštinskih verovanja“, kaže se.

Regina Polak, profesorka sociologije religije na Univerzitetu u Beču, skrenula je pažnju na nedovoljno izveštavanje o zločinima iz mržnje protiv hrišćanstva u Evropi tokom predstavljanja izveštaja ove nedelje.

„Broj prijavljenih antihrišćanskih zločina iz mržnje u regionu OEBS-a, posebno vandalizma nad bogomoljama, skrnavljenja groblja i paleža crkava, je zabrinjavajući“, rekla je Polak. „Ovo je poziv na sveobuhvatnu akciju, pre svega, podršku žrtvama, promovisanje mera za podizanje svesti i istraživanja.

Kurir.rs/Breitbart