Foto: EPA / ALAA BADARNEH

protest oko jevrejskog naselja

UBIJEN PALESTINAC U SUKOBIMA NA ZAPADNOJ OBALI: Džamil pogođen metkom u glavu, Izraelci poriču da su koristili bojevu municiju!

Izraelski vojnici ubili su danas jednog Palestinca tokom sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su zdravstveni zvaničnici na toj palestinskoj teritoriji.

Planeta

Kako je saopšteno, 31-godišnji Džamil Abu Ajaš pogođen je metkom u glavu u gradu Beita na severu Zapadne obale i prenet u obližnju bolnicu gde je preminuo.

Palestinski Crveni polumesec je naveo da je izraelska vojska ispaljivala bojevu municiju i gumene metke, te da je suzavcem rasterivala desetine demonstranata.

Rečeno je i da je vojska zatvorila obližnje puteve pa vozilo hitne pomoći nije moglo da priđe mestu sukoba.

Vojska poriče da je koristila bojevu municiju i tvrdi da se pucalo gumenim mecima jer su Palestinci bacali kamenice i palili automobilske gume.

Izraelske snage i palestinski demonstranti sukobljavaju se jednom nedeljno u Beiti već nekoliko meseci.

Palestinci protestuju zbog osnivanja divljeg jevrejskog naselja na njihovoj zemlji.

Na osnovu sporazuma potpisanog u junu između Vlade Izraela i jevrejskih naseljenika iz naselja Eviatar to mesto je napušteno ali zgrade u njemu još nisu srušene i ostale su pod vojnom zaštitom.

Palestinci su osudili sporazum, upozorivši da je cilj tog poteza da im se oduzme zemlja.

Najmanje šest demonstranata je ubijeno u nasilju tokom protesta u Beiti.

Više od pola miliona jevrejskih naseljenika živi u 130 naselja širom Zapadne obale.

Palestinci tvrde da su ta naselja glavna prepreka osnivanju njihove države koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalim.

Premijer Izraela Naftali Benet podržava jevrejska naselja i protivi se palestinskoj državi, a uz to nije pokazao interes za oživljivanje mirovnih pregovara. On je međutim pozvao da se poboljšaju ekonomski uslovi za Palestince i stiša sukob.

Veći deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / ALAA BADARNEH