Foto: Youtube/Sputnik Армения

moraju da pruže dokaz

POSLODAVCI ĆE MOĆI DA OTPUŠTAJU NEVAKCINISANE RADNIKE Parlament Jermenije usvojio odluku! Na udaru svi oni koji odbiju cepljenje

Planeta

Parlament Jermenije je danas usvojio zakon koji će omogućiti poslodavcima da otpuštaju radnike koji odbiju da pruže dokaz o vakcinaciji protiv korona virusa ili negativan rezultat testa.

Jermenija ima jednu od najnižih stopa vakcinacije u regionu Kavkaza, a novi zakon dolazi nakon avgustovske naredbe ministarstva zdravlja da zaposleni svake dve nedelje moraju poslodavcima da dostavljaju dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test kako ne bi bili kažnjeni.

Vlada je danas navela da poslodavac, kada radnik ne priloži potvrdu o vakcinaciji ili negativan rezultat testa, ima pravo da ga udalji sa radnog mesta, da mu suspenduje platu i da ga otpusti, ako je sa posla iz tog razloga odsustvovao deset radnih dana.

Novi zakon se ne odnosi na predsednika države, premijera, članove parlamenta, ombudsmana, sudije Ustavnog suda i brojne druge zvaničnike.

Jermenija je počela kampanju masovne vakcinacije u aprilu, a vlasti planiraju da vakcinišu 700.000 od 2,9 miliona stanovnika do kraja godine.

Medjutim, do 6. decembra je potpuno vakcinisano bilo 516.989 građana.

Kurir.rs/Beta