Foto: Profimedia

pravosnažna presuda

NASMEJANOM UBICI POTVRĐENA DOŽIVOTNA ROBIJA: Čaba Der ubijao hladnokrvno i smatrao da je život kriminalaca bezvredan

Crna Hronika
> 16:23h

Plaćenom ubici Čabi Deru, koji je pred Višim sudom u Beogradu osuđen na 40 godina zatvora ubistva Nebojše Markovića, osuđen je pravosnažno pred Mitropolitskim sudom u Mađarskoj na doživotnu kaznu zatvora. Kako prenose portali iz te države, pravo da traži uslovni otpust imaće tek nakon 40 godina odslužene kazne.

Podsetimo, na istu kaznu bio je osuđen i nepravnsonažnom presudom, pošto ga je sud proglasio krivim za likvidacije hrvatskog biznismena Ivana Serdarušića u jednom kafiću u julu 2018. u Amsterdamu, kao i mađarskog državljanina Lasla Ventule 19. septembra 2018. u Budimpešti.

- Ta kazna nije bila pravosnažna dok sud nije razmotrio žalbu koju je podneo drugostepenom sudu. Mitropolitski sud je žalbu odbio i osudio ga za ubistvo s predumišljajem više osoba - prenosi portal "24.hu".

foto: Printscreen, Printscreen Facebook

Kako navode, drugostepeni sud je u svom saopštenju naveo da je tokom suđenja Čaba Der govorio da je ispravno uzimati pravdu u svoje ruke, čak i ubijati ljude, jer su "životi kriminalaca bezvredni".

Sud je takođe naveo i da, iako nije bilo moguće utvrditi konkretne motive, jasno je iz dokaza da je žrtve ubijao iz ličnih razloga.

- Optuženi je ljudski život zanemario kao vrednost, dosledno je u suprotnosti sa zakonom i nije u stanju da prihvati norme društvenog života. Samo najteža kazna, doživotni zatvor, može se smatrati srazmernim da druge odvrati da počine slična krivična dela - navelo je veće suda u odluci.

Tužilaštvo je, kako navode, tražilo da zloglasnom ubici koji ima i srpsko i mađarsko državljanstvo nikada ne bude omogućeno da izađe iz zatvora, ali je sud odlučio da mu omogući da molbu za uslovni otpust podnese posle 40 godina iza rešetaka.

foto: MUP Srbije

Čaba Der, koji je posle ubistva Nebojše Markovića u Beogradu, kada su ga snimile kamere dobio nadimak i "nasmejani ubica", podsetimo, uhapšen je u jednom hotelu u Pragu 1. marta 2019. a veruje se da je tada pripremao novu likvidaciju, jer mu je pronađena oprema za maskiranje.

Njegovo izručenje, tražile su i Srbija i Mađarska, ali je izručen Mađarskoj, dok mu je Srbija sudila u odsustvu.

Kurir.rs/J. S.