Foto: Kurir televizija, Zorana Jevtić

DISKRIMINACIJA

SRPSKOJ DECI USKRAĆUJU PRAVO DA UČE ĆIRILICU! Linta upozorava na situaciju u Hrvatskoj i BiH: To je cementiranje ETNIČKOG ČIŠĆENJA

Region

Više od 250.000 Srba izbeglih iz Bosne i Hercegovine zbog rata devedesetih moglo bi trajno da ostane bez svoje imovine koju ionako godinama unazad bespravno koriste druga lica!

- Ako neko lice koristi nezakonito tuđu zemlju, određen broj godina, stiče pravo na tu zemlju. Ovo je jedna vrsta cementiranja etničkog čišćenja, a isto se dešava i u Hrvatskoj - rekao je u jutarnjem programu Kurir televizije Miodrag Linta, predsednik Udruženja Srba u regionu.

foto: Kurir Televizija

Ukoliko bi se, naime, počelo s većom primenom Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH, došlo bi do neviđene otimačine.

- Malobrojnim srpskim povratnicima se, takođe, onemogućuje da se zaposle u javnom sektoru, što jasno stoji u zakonskim odredbama. Srbi se ne mogu zaposliti u prosveti, pravosuđu, javnim institucijama i preduzećima. Imate i diskriminaciju gde srpska deca u Glamoču nemaju pravo da uče na srpskom jeziku i ćirilici - objašnjava Linta za Televiziju Kurir.

foto: Kurir Televizija

Podsetimo, kako stvari sada stoje, bez svojih nekretnina, šuma i zemlje mogli da ostanu svi Srbi, njih oko 250.000, koji su zbog rata bili prinuđeni da izbegnu u drugu zemlju.

Kako godinama zbog sigurnosti nisu mogli da se vrate, njihova imovina je nezakonito zaposednuta, seku se njihove šume, koriste izvori vode, obrađuje zemlja...

Kurir.rs

Bonus video: