Foto: EPA / Igor Kupljenik

Slovenija

POTENCIJALNI SUKOB INTERESA Komisija za korupciju proverava Janšu! Zašto je njegov advokat postavljen na čelo državne firme

Region

Slovenačka antikorpupcijska komisija pokrenula je postupak kojim utvrđuje da li je predsednik vlade Janez Janša došao u sukob interesa jer je postavio na čelo državne ustanove advokata koji niz godina njega lično i njegovu stranku zastupa u različitim sudskim postupcima.

Istražnim postupkom treba utvrditi "postojanje stvarnog sukoba interesa", na osnovu preliminarnih nalaza vezanih za kadrovske promene u kompaniji za upravljanje banaka (DUTB), potvrdilo je u četvrtak KPK komisija, koja je dodala da više informacija neće davati dok se postupak ne završi.

Kako se dodaje u saopštenju do sada dobiveni podaci i pregled dokumentacije pokazali su da postoji sumnja kako je pri imenovanju uprave DUTB-a došlo do kršenja zakona o integritetu državnih funkcionera, što navedenim postupkom tek treba raščistiti, i te sumnje potvrditi ili odbaciti, a priliku da se o svojim odlukama izjasni imaće i Janša u nastavku postupka pred komisijom.

Kako prenose mediji, KPK istražuje potencijalni sukob interesa i moguće korupcijske rizike iz činjenice da je Janšina vlada advokata Francija Matoza, povezanog niz godina sa sadašnjim premijerom i njegovom Slovenačkom demokratskom strankom (SDS), postavila u uprave tri kompanije u državnom vlasništvu, među ostalim i na mesto neizvršnog direktora DUTB-a, smenivši pre toga i ostale članove uprave i zamenivši ih svojim ljudima.

Matoz je Janšu i njegovu stranku zastupao u različitim sudskim postupcima, među ostalim u istrazi kojom je KPK proveravao podudarnost Janšine imovine sa podacima iz njegove imovinske kartice 2012. godine, ali i u poznatoj aferi Patrija, koja se odnosila na kupovinu oklopnog oružja istoimene finske kompanije za slovenačku vojsku, u vrednosti više stotina miliona evra.

Janša je zbog tog slučaja i navodne isplate mita u tom poslu najpre bio pravosnažno osuđen na dve godine zatvora. Presudu je međutim poništio ustavni sud i naložio obnovu postupka, do čega nije došlo jer je slučaj zastareo.

Kurir.rs/Jutarnji list