Foto: Printscreen/Twitter

Strahovao od obaranja

DAN KAD JE PAO KOMUNIZAM U RUMUNIJI Kako je Nikolae Čaušesku pokušao helikopterom da umakne! Uvod u krvavu božićnu egzekuciju

Planeta

Na današnji dan navršava se 32.godine od kad je tadašnji rumunski predsednik Nikolae Čaušesku zajedno sa suprugom Elenom pokušao da pobegne helikopterom, kako bi izbegao linč, kada je rulja upala u zgradu Centralnog komiteta Komunističke partije Rumunije. Bekstvo helikopterom pretvorilo se u fijasko i dovelo do hapšenja bračnog para, što je kasnije dovelo do krvave božićne egzekucije, sa kojom je okončan pad komunizma u Rumuniji.

Tog 22.decembra 1989. demonstranti su pokušali da uđu u zgradu Centralnog komiteta u Bukureštu. Policijsko obezbeđenje nije moglo da izdrži duže od petnaestak minuta i negde oko četvrt do dvanaest demonstranti su probili i poslednji kordon policije i ušli u zgradu.

General Stankulesku je otpratio vladajući par Čaušesku na krov palate i sa njima sačekao vojni helikopter koji je sleteo par minuta pre dvanaest sati.

Deca bračnog para Čaušesku ostala su u Bukureštu.

foto: EPA/RADU CONSTANTINESCU BEST QUALITY AVAILABLE

U tom trenutku masa je prodrla na krov zgrade i helikopter je, u poslednji čas, evakuisao bračni par Čaušesku. Bilo je tačno 12.08, u petak 22. decembra 1989. godine. Istoričari taj momenat uzimaju kao trenutak pada komunizma u Rumuniji.

Helikopter sa Nikolajem i Elenom Čaušesku i dvojicom telohranitelja prvo je sleteo u predsedničku rezidenciju u dvorcu Snagov, trideset kilometara severno od Bukurešta. Predsednički par u bekstvu se tamo zadržao nepunih pola sata. Situacija u Snagovu nije bila pod kontrolom, i odlučili su da krenu dalje.

U 12.47 helikopter je ponovo poleteo, i u 13.09 sleteo u blizini grada Trgovište. Pilot je rekao bračnom paru Čaušesku da je vazdušni prostor iznad Rumunije zatvoren za sve letove po naredbi Ministarstva odbrane i da su moguća meta PVO.

foto: Profimedia

Po sletanju na livadu, telohranitelji su zaplenili prvi automobil koje je prolazilo putem, ali se on uskoro pokvario. Drugi zaplenjeni automobil odvezao ih je, ipak, do ulaza u Trgovište, gde su potražili utočište u zgradi poljoprivredne škole. Bilo je oko 14 časova. Direktor škole je ljubazno prihvatio zahtev Nikolae Čaušeskua da im dovede nekog oficira Sekuritatee

. Izašao je iz svoje kancelarije, i sa spoljne strane okrenuo ključ u bravi. Otišao je do obližnje policijske stanice i prijavio neočekivane goste. U 18.35 časova Nikolae i Elena Čaušesku su izvedeni iz zaključane kancelarije poljoprivredne škole. Vojno vozilo odvelo ih je u kasarnu u Trgovištu.

Kurir.rs/A.Mlakar