Foto: Ed JONES / AFP / Profimedia

pandemija

KORONA SKRATILA ŽIVOT AMERIKANCIMA: Pandemija i manjak migracija za gotovo DVE GODINE skratili životni vek u SAD

Očekivani životni vek u Sjedinjenim Državama u 2020. skraćen je za 1,8 godina, pokazuju zvanični podaci objavljeni danas.

Planeta

To je najveći pad broja stanovnika u više od 75 godina, a velikim delom je posledica pandemije kovida-19.

Očekivani životni vek u trenutku rođenja prošle godine u SAD iznosio je 77 godina za ukupnu populaciju, što je manje u odnosu na 2019. kada je iznosio 78,8 godina, podaci su američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Za mušku populaciju ta brojka je 74,2 godine, a za žene 79,9 godina, piše Hina.

Sveukupno gledajući, kovid je bio treći vodeći uzrok smrtnosti u državi, a to je 350.000 smrtnih slučajeva ili nešto više od desetine svih registrovanih smrtnih slučajeva, stoji u izveštaju CDC-a, koji je sada finalizovao preliminarne podatke iz jula.

Povećao se i broj umrlih od ostalih uzroka, verovatno povezanih sa poteškoćama u pristupu zdravstvenoj nezi, što je opet posledica pandemije.

Najniža stopa rasta stanovništva u istoriji

Prvi put je broj smrtnih slučajeva od posledica dijabetesa premašio 100.000, dok je broj smrtnih slučajeva od slučajnih/nenamernih povreda premašio 200.000 - i u ovom slučaju prvi put otkako se vodi evidencija.

Ti su podaci objavljeni nakon što je američka Kancelarija za popis stanovništva objavila saopštenje u kojem stoji da je pandemija koronavirusa uticala na najnižu stopu rasta stanovništva u istoriji zemlje, delimično zbog broja smrtnih slučajeva od posledica kovida i manjeg broja doseljenika.

Za godinu dana, a računa se razdoblje do 1. jula, stanovništvo Sjedinjenih Država povećalo se za 392.665 stanovnika ili za samo 0,1 posto, što je "najniža stopa od osnivanja nacije", stoji u saopštenju agencije.

"Porast broja stanovnika u SAD-u godinama je usporen zbog niže stope nataliteta i zbog smanjenog broja imigranata, a istovremeno stopa smrtnosti raste zbog starenja stanovništva", rekla je demograf Kristi Vajlder.

"S obzirom na uticaj pandemije kovida-19, ova kombinacija rezultirala je istorijsko sporim tempom porasta broja stanovnika u Sjedinjenim Državama", dodala je ona.

Pare za vakcinisane

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio najavio je podsticaj u iznosu od 100 dolara za stanovnike koji do kraja godine dobiju vakcinu protiv kovida-19.

De Blazio je upozorio da Njujork više ne može da se suoči sa zatvaranjem škola i preduzeća kao što je to bio slučaj tokom prvog talasa kovida-19, prenosi Gardijan.

Još uvek, međutim, nije odlučeno da li će se gradska proslava Nove godine na Tajms skveru nastaviti po planu.

Najveći pad u državi Njujork

Čak i kada se uzme u obzir pad broja doseljenika u proteklih 12 meseci, ukupna neto međunarodna migracija od 244.622 osobe u 2020. godini prvi je put premašila "prirodni prirast" broja rođenih u Sjedinjenim Državama u odnosu na broj umrlih - 148.043, navodi se u saopštenju agencije.

Između 2020. i 2021. godine 33 države su evidentirale porast broja stanovnika, a u 17 američkih saveznih država i u Distriktu Kolumbiji porast je bio manji.

Prema podacima agencije u 11 od spomenutih 17 saveznih država registrovano je i preko 10.000 manje stanovnika u odnosu na prethodne godine, što se smatra "istorijsko velikim" brojem država s manjim prirastom broja stanovnika.

Posebna analiza pokazala je da je Teksas imao najveći porast stanovništva - 1,1 posto, uglavnom zbog unutrašnjih i doseljenja u državu, kao i rasta neto stope nataliteta.

Najveći pad je evidentiran u državi Njujork, u kojoj je broj stanovnika za samo godinu dana pao za 1,6 posto, najviše zbog unutrašnjih migracija, odnosno odlaska stanovnika iz države, objavila je agencija.

Kurir.rs/Agencije