Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Konferencija za novinare

PUTIN ZAPRETIO: NATO ne može na istok! A šta bi bilo da mi stavimo rakete u Meksiko ili Kanadu?

Ruski predsednik je pred više od 500 novinara govorio o širenju NATO pakta, mogućem ratu u Ukrajini, gasnoj kriZi koja potresa svet, ali i o pandemiji koronavirusa, kao i o ekonomskim i društvenim pitanjima

Planeta
> 21:01h

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je juče tradicionalnu godišnju konferenciju za novinare koja je trajala pet časova i na kojoj je sumirao rezultate rada u godini koja je na izmaku. Za razliku od prethodnih koja je održana onlajn, ove godine Putinu je pitanja postavljalo 507 domaćih i stranih novinara akreditiovanih specijalno za ovu priliku.

Putin je odgovarao na veliki broj pitanja od pandemije koronavirusa, stanja ruske ekonomije, trenutne gasne krize, proširenja NATO pakta na istok, postavljanja raketa i mogućeg rata.

Ukrajina neizbežna tema

Na konferenciji za novinare Putin je priznao i da Rusija ne bi nikad uzela Krim 2014. da nije bilo puča u Ukrajini.

- Šta se dogodilo 2014. godine? Krvavi državni prevrat. Postajalo je legitimno negodovanje građana. Ali Janukovič se sa svim složio, zapadne zemlje su dale garancije. Posle dan, dva državni udar. Zašto? Nema odgovora. Pobeda opozicije bila je neizbežna. Zašto su to uradili? Posle toga se desio Krim. Rusija nije mogla drugačije da postupi i bezvoljno gleda šta se dešava u Ukrajini, posebno u Donbasu. Tako je nastala kriza".

Italija posrednik u pregovorima Rusije i NATO-a

Novinar italijanske televizije RAI pitao je koliko su se promenili odnosi Rusije i Italije i da li Italija može da igra ulogu posrednika u odnosima Rusije i Evropske unije.

Putin je potvrdio da bi Italija mogla da igra ulogu u predstojćim pregovorima između Rusije i NATO, jer su odnosi Rusije i Italije dobri i stabilni, "imaju nadstranački karakter" i ne zavise od snaga koje u jednom ili drugom trenutku vode zemlju. Putin je napomenuo da je u kontaktu sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem i da sa njim razgovarao telefonom nekoliko puta.

Novinarka Skaj njuza upitala je Putina da li može bezuslovno da garantuje da neće napasti Ukrajinu?

Pitajte političko rukovodstvo Ukrajine. Oni svakodnevno naređuju da se puca?

- Budućnost Donbasa moraju odrediti stanovnici regiona, drugačije ne može biti. A Rusija će delovati kao posrednik prema sporazumu iz Minska, dok Ukrajina pokušava da je učini stranom u sukobu. Oni (vlast u Kijevu) odbijaju da razgovaraju sa predstavnicima Donbasa, iako su sami insistirali na njihovim potpisima ispod dokumenata, podsetio je Putin i dodao.

- Rusija želi da gradi dobrosusedske odnose sa Ukrajinom po svaku cenu. Ali kako možete izgraditi odnose sa današnjim rukovodstvom, šta oni danas rade? Praktično je nemoguće. Ali spremni smo da radimo sa onim snagama koje bi želele da grade odnose sa Rusijom na dobrosusedski način.

Dozvolio novinarima da viču na konferenciji

Na početku konferencije za novinare portparol Kremlja Dimitri Peskov zamolio je novinare da ne viču kako bi Putin na njih obratio pažnju.

- Dajte, nećemo vikati, rekao je Peskov

- Hoćemo, hoćemo... Vičite, poručio je Putin novinarima kroz smešak.

Rusija i NATO

U svojim odgovorima na temu odnosa sa NATO paktom i bezbednosnim garancijama koje im je dao Putin je rekao:

- Lopta je na njihovoj strani, moraju da odgovore. Sve u svemu, za sada vidimo pozitivnu reakciju, dodao je ruski predsednik i rekao da NATO "prevario" Rusiju sa pet talasa ekspanzije od perioda Hladnog rata i da su SAD sada "na pragu" Rusije sa svojim projektilima.

- Naša dejstva neće zavisiti od toka pregovora, već od bezuslovnog osiguravanja bezbednosti Rusije. Jasno smo stavili do znanja da je širenje NATO-a na istok neprihvatljivo. Sjedinjene Američke Države stoje sa raketama na pragu naše kuće. Zar je preterani zahtev da se pored nas ne postavljaju udarni sistemi? Kako bi reagovali Amerikanci da na granicu sa Kanadom ili Meksikom postavimo rakete", rekao je Putin.

A za novinare mocarela i kroasan

U pres centru gde se održavala konferencija organizovan je prostor za pauzu za kafu. Na meniju je bilo voće, brusketi sa mocarelom, kroasani sa bademima, kolači sa brusnicama, palačinke sa jabukama i cimetom.

Neki novinari su se dosetili kako da privuku pažnju Putina i dobiju reč. Pa su tako neki regionalni novinari došli su u narodnim nošnjama, a lokalni su se istakli po izboru boje - crvene. Novinari koji su došli na konferenciju morali su da prođu kroz "tunel za dezinfekciju", a proveravani su im i PCR testovi.

Gasna kriza

Putin je spomenuo i da za visoku cenu gasa nije Rusija krivia i objasno da glavni krivac leži u nepovoljnim vremenu, nedovoljnim punjenjem podzemnih skladišta i vetrogeneratorima koji nisu radili.

Putina su novinari podsetili da je "Gasprom" optužen za monopol na tržištu, situacija u Evropi je teška, a cena apsolutna rekordna.

- Naravno da nije. To je pokušaj da se sve ponovo okrene naglavačke. Kolega pita šta Zapad ne razume. Svi lažu, jer namerno komplikuju stvari. Gaspromje povećao isporuke za skoro 20 odsto u Evropu. Američki dobavljači su vukli gas na premijum tržišta, u Južnu Ameriku, Koreju, Japan. I cene su skočile", rekao je Putin.

Kurir.rs / A. Mlakar

Fakti o obraćanju Putina pred Novu Godinu

Najkraća 2001, a 2020. bila onlajn

Podsećanja radi, godišnja konferencija je najkraće je trajala 2001. godine - svega sat i po, format komunikacije bio je novina i novinari su uspeli da Putinu postave samo 22 pitanja. Sedam godina kasnije postavljen je rekord - za četiri sata predsednik je odgovorio na oko 80 pitanja. Kada je reč o broju novinara najviše ih je bilo 2019. godine - 1.895.