Ovo su nam poručili iz EU

Kacin: Srbija je reketirala investitore, hapsite redom!

Bez obračuna s kriminalom i korupcijom nema pravne države, a bez nje nema ni ulagača, kaže Jelko Kacin

Društvo
> 03:00h

NOVI SAD - Težak kriminal! Nedugo nakon što je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić zatražio pomoć Evropske unije u rasvetljavanju spornih privatizacija u 24 preduzeća, u zemlju je stigao evropski parlamentarac i izvestilac EU za Srbiju Jelko Kacin, koji je naglasio da za nas nema mesta u evropskoj porodici dok se oštro ne obračunamo s kriminalom. Kako Kurir saznaje, na sastanku koji je održan iza zatvorenih vrata Kacin je poručio predstavnicima Vlade da povlašćenih ne sme biti i da se moraju hapsiti svi koji su odgovorni. - Srbija mora pokazati čvrste argumente u rešavanju otvorenih pitanja koja se tiču pravosuđa, ljudskih sloboda i borbe protiv kriminala i korupcije. Sve drugo predstavlja „mokre snove“ o skorom otpočinjanju pregovora o pristupanju EU - rekao je Kacin i dodao: - Želimo da prenesemo poruku svim institucijama da treba pripremiti dokaze da su potpuno posvećene da ostvare ono što žele. Bez obračuna s kriminalom i korupcijom nema pravne države, a bez nje nema ni stranih investicija. To je razlog zbog kojeg sam ovde. Kacin je priznao da je njegova poseta delom vezana za sporne privatizacije, a da se u Vojvodini prvenstveno interesovao za zloupotrebu države: - U pojedinim slučajevima reč je o čistom reketiranju države, pa privrednici razmišljaju da li je isplativije platiti reket ili sedeti kod kuće i plesti čarape. Što se tiče ATP „Vojvodina“ i DTD „Ribarstvo“, reč je o čistim investicijama, a to što se delije igraju oko toga, to su srpska posla. To nas ne zanima i takva Srbija ne može u EU. Srbija ne može gledati svoju budućnost u tome da sve kupuje preko granice i da svi odu na biro za zapošljavanje. Kurir je nedavno objavio da Vučić poseduje spisak od 27 firmi u kojima se spremaju hapšenja zbog malverzacija.

Kurir je 16. 8.2012. otkrio najavu hapšenja zbog spornih privatizacija

Vojvodini treba kancelarija Kacin je izjavio da ne postoji razlog da Vojvodina nema kancelariju u Briselu: - Neko se mora izdići iznad situacije kako bi se sagledalo koliko štete Srbija sebi čini i kako sebe obmanjuje avetima kojih nema. Vojvodina je bila kolateralna šteta odnosa prema Kosovu i sada smo došli u situaciju da se nova vlast prema južnoj pokrajini odnosi racionalnije.

Krstić: Jelko Kacin je nadmen i ohol! Posetu evropskog izvestioca Jelka Kacina Beogradu propratio je i nekadašnji savetnik Borisa Tadića Nebojša Krstić. On je na svom profilu na Tviteru napisao: „Vratio nam se Jelko Kacin! Nadmeniji i oholiji nego ikad.“